Miód – to znany od wieków naturalny słodzik. Zawiera w swoim składzie wiele minerałów i enzymów, które w odróżnieniu od białego cukru pozytywnie wpływają na działanie naszego ciała. Miód zawiera głównie fruktozę i glukozę. Te dwa składniki, w przeciwieństwie do sacharozy (główny składnik cukru) nie wpływają negatywnie na nasz organizm i są przez niego łatwo trawione.
Syrop daktylowy – Oprócz cukru w syropie znajdują się białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B, witamina E, wapń, żelazo i fosfor.
Syrop z agawy – smak tego słodzika porównuje się do rozwodnionego miodu lub syropu klonowego. Agawa zawiera znaczne ilości inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża też poziom złego cholesterolu oraz poprawia pracę układu pokarmowego.
Ksylitol – W odróżnieniu od białego cukry nie rujnuje naszego zdrowia, wręcz je reperuje. Zwiększa on przyswajanie wapnia, polecany jest więc osobom mającym problem z kośćmi. Ksylitom ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega ich rozwojowi.