Święta już za 12 dni. To dobry moment, żeby zastanowić się, co pojawi się na waszych świątecznych stołach. W wielu przepisach szczególnie tych słodkich pojawia się on, znienawidzony przez wielu cukier. Sprawdź, czym w świątecznych wypiekach i nie tylko, możesz go zastąpić. Na co dzień i tak zjadamy go w nadmiernej ilość, więc warto wprowadzić zamienniki do swojej diety na stałe.
Przeczytaj również:http://www.gazetalubuska.pl/quiz/2806,to_dozwolone_czy_zabronione,q,t.html
Ksylitol – W odróżnieniu od białego cukry nie rujnuje naszego zdrowia, wręcz je reperuje. Zwiększa on przyswajanie wapnia, polecany jest więc osobom mającym problem z kośćmi. Ksylitom ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega ich rozwojowi.
Suszone owoce – zawarta w nich fruktoza to doskonały zamiennik na codziennego białego cukru. Suszone owoce doskonale sprawdzą się nie tylko w wypiekach ale również do słodzenia napojów. Suszenie nie zabija witamin zawartych w owocach więc możemy cieszyć się ich dobroczynnym działaniem również poza sezonem.
Syrop klonowy. Syrop otrzymywany jest przez odparowanie nadmiaru wody. Zawiera on dużo cukru oraz sole mineralne, wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Jest również mniej kaloryczny niż cukier czy miód.