Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera
Najnowsze badania naukowe donoszą o kolejnych, prozdrowotnych właściwościach kawy. Jej spożycie może uchronić nas m.in. przed chorobą Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem rozsianym. Osoby, które wypijają trzy filiżanki kawy dziennie wykazują o 20 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Zobacz też: Ten barista tworzy na kawie prawdziwe dzieła sztuki!
Źródło: Cover Video
Kawa zmniejsza wskaźnik samobójstw
Kawa zmniejsza wskaźnik samobójstw
Liczba samobójstw w Polsce i na świecie w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców może przerażać. W naszym kraju jest to aż 18,5 proc. Ponieważ na to nie ma lekarstwa, naukowcy z Harvardu odkryli przysłowiowe światełko w tunelu. Według ich badań wśród osób pijących od 2 do 4 filiżanek kawy dziennie wskaźnik samobójstw był niższy o 50 proc. w stosunku do osób pijących kawę bez kofeiny lub wcale.
źródło: Agencja TVN
Kawa zmniejsza ryzyka na pojawienie się cukrzycy typu 2
Kawa zmniejsza ryzyka na pojawienie się cukrzycy typu 2
Naukowcy z Harvardu odkryli również na podstawie blisko 20-letnich badań po przebadaniu około 100 tys. osób, że Ci, którzy zwiększyli dzienne spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę mieli o 11 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. U osób z kolei, które zmniejszyły spożycie kawy procent zachorowań na cukrzycę typu 2. wzrósł o 17 proc.
źródło: Agencja TVN
Czarna palona ma mniej kofeiny
Czarna palona ma mniej kofeiny
Zdziwieni? Niepotrzebnie. Czarna, palona kawa ma mniejszą zawartość kofeiny od kawy o jaśniejszym zabarwieniu. Wszystko przez proces palenia – im dłużej kawa jest palona, tym kofeina jest bardziej „niszczona” w czasie tego procesu.
źródło: Agencja TVN