Zdrowe i szybkie przekąski na sylwestra ze znajomymi w domu. 10 przepisów na smaczny i łatwy do przygotowania poczęstunek na imprezę
Te proste i szybkie do przygotowania przekąski idealnie sprawdzą się w czasie sylwestrowej nocy. Wypróbuj nasze przepisy, a przekonasz się jak łatwo można przygotować zdrowe przekąski!
Roladki z łososiem
Składniki:
– 2 duże placki z tortilli pszennej (kupne lub domowe) można użyć również naleśników,
– 200 g łososia wędzonego na zimno,
– 50 g serka kremowego,
– 100 g sera feta,
– 100 g ogórka świeżego,
– garść liści szpinaku baby lub rukoli,
– kilka liści sałaty,
– szczypiorek.
Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmaruj naleśniki lub podgrzaną tortillę. Na wierzch ułóż łososia, posyp posiekanym koperkiem, następnie połóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek i 2 - 3 listki sałaty. Zwiń, pokrój ukośnie na ok. 3 cm kawałki i ułóż na półmisku.
Hummus z warzywami
Składniki:
– 1 puszka (ok. 400 g) ciecierzycy,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini,
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego),
– 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
– pieprz i sól,
– marchewka, seler naciowy, kolorowa papryka.
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę oraz kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy miksuj w blenderze. W międzyczasie dodawaj po kolei resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, szczyptę pieprzu i soli, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj do niej więcej zalewy. Wyłóż na miseczkę, a warzywa pokrój w słupki i włóż do szklanek.
Domowe chipsy
Chipsy wcale nie muszą być niezdrowe, ciężkostrawne i tuczące. Wystarczy, że zamiast kupować gotowe, zrobisz domowe chipsy pieczone w piekarniku z wybranymi przez siebie dodatkami.
Składniki:
- kilka ziemniaków,
- niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano itp.)
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój na cienki plasterki. Włóż do miski, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aby plasterki były obtoczone z obu stron równomiernie. Pokrojone ziemniaki można również włożyć do woreczka z oliwą i przyprawami i wymieszać. Następnie ziemniaki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Domowe chipsy możesz zrobić w ten sam sposób z marchewki, buraka lub selera.