Trufle
Składniki:
– 200 g suszonych śliwek lub/i daktyli,
– 50 g rodzynek,
– ok. 200 g orzechów,
– kilka łyżek miodu lub syropu klonowego,
– kakao, kokos, czekolada, amarantus ekspandowany do obtoczenia.
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie. Następnie umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj na gładką masę. Formuj małe kulki i obtaczaj je w kakao, wiórkach kokosowych lub amarantusie. Możesz je także polać roztopioną gorzką czekoladą i dopiero obtoczyć w poppingu amarantusowym. Do masy można też dodać kilka kropel rumu lub innego alkoholu.
Mini-kanapki na pumperniklu
Składniki:
– pumpernikiel,
– serek kanapkowy lub inny,
– dowolne składniki – np.: , rzodkiewka, szpinak, szynka, ser, ugotowane jajka, ulubione warzywa.
Przygotowanie:
Pumpernikiel posmaruj serkiem i pokrój na mniejsze części. Na wierzch połóż ulubione składniki. Jeśli kanapeczki są zbyt wysokie możesz je ustabilizować wbijając wykałaczki.
Sałatka grecka
Składniki:
– 2 pomidory,
– 2 ogórki,
– 1 papryka,
– pół opakowania sera feta (50 g),
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
– kilka zielonych lub czarnych oliwek,
– sól, pieprz, zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, ogórki i fetę drobno pokrój. Oliwę wymieszaj z posiekaną pietruszką, dopraw pieprzem i solą. Na koniec dodaj oliwki.
Ciastka amarantusowe
Składniki:
– 100 g wiórków kokosowych,
– 2 dojrzałe banany,
– garść rodzynek,
– 1 szklanka amarantusa ekspandowanego.
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich wiórki, amarantus i rodzynki, wymieszaj. Wykładaj łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C.