Śledzie z cebulą w wersji light
Lżejszą wersją śledzi w śmietanie są te przygotowanie w zalewie z niskotłuszczowego jogurtu greckiego. Smak marynaty poprawią aromatyczne przyprawy i zioła, szczególnie posiekany koperek, natka pietruszki, szczypiorek, a także świeżo mielony pieprz, czosnek i drobno posiekana cebulka.
Śledzie w marynatach w wersji light
Odchudzone śledzie to również te zatopione w korzennej lub octowej marynacie bez oleju. Smaczne i lekkie są ponadto kawałki filetów w warzywno-pomidorowej salsie lub podane w towarzystwie tartych buraków, lecz bez śmietany. Ponadto polecane są sałatki śledziowe z kiszonym ogórkiem, świeżą cebulą i papryką, które nie zostały doprawione olejem, oraz koreczki i zawijaski z fileta z kaparami lub ogórkami kiszonymi.
Ciasta w wersji light
Odchudzenie wigilijnego makowca wymaga użycia mniejszej ilości cukru, niż została podana w oryginalnym przepisie. W ciastach bez drożdżymożna zastąpić go zdrowszym zamiennikiem, takim jak ksylitol, erytrytol lub stewia. Dobrym pomysłem jest również wymiana zwykłej pszennej maki na pełnoziarnistą lub częściowe zastąpienie jej jaglaną, gryczaną lub amarantusową. Kolejne odchudzające triki to wymiana części masła na niskokaloryczny mus z jabłek lub jogurt, rezygnacja z ciężkich dodatków (np. kajmak, dodanie połowy ilości orzechów) oraz polewy.
Kluski z makiem i kutia w wersji light
To smaczne i zdrowe, lecz kaloryczne wigilijne potrawy. By przygotować je w lekkiej wersji, należy samodzielnie zrobić masę makową zamiast korzystać z tej sklepowej. Dzięki temu oszczędzimy mnóstwo kalorii z cukru. Do domowej masy warto użyć połowy jego ilości przewidzianej w przepisie i zrezygnować z dodatku masła, a także zmniejszyć o połowę ilość wykorzystywanych bakalii. Te, choć pełne związków odżywczych, też stanowią bogate źródło kalorii.