9 z 17
Lżejszą wersją śledzi w śmietanie są te przygotowanie w...
fot. Oleg Bannikov/123RF

Śledzie z cebulą w wersji light

Lżejszą wersją śledzi w śmietanie są te przygotowanie w zalewie z niskotłuszczowego jogurtu greckiego. Smak marynaty poprawią aromatyczne przyprawy i zioła, szczególnie posiekany koperek, natka pietruszki, szczypiorek, a także świeżo mielony pieprz, czosnek i drobno posiekana cebulka.

10 z 17
Odchudzone śledzie to również te zatopione w korzennej lub...
fot. gkrphoto/123RF

Śledzie w marynatach w wersji light

Odchudzone śledzie to również te zatopione w korzennej lub octowej marynacie bez oleju. Smaczne i lekkie są ponadto kawałki filetów w warzywno-pomidorowej salsie lub podane w towarzystwie tartych buraków, lecz bez śmietany. Ponadto polecane są sałatki śledziowe z kiszonym ogórkiem, świeżą cebulą i papryką, które nie zostały doprawione olejem, oraz koreczki i zawijaski z fileta z kaparami lub ogórkami kiszonymi.

11 z 17
Odchudzenie wigilijnego makowca wymaga użycia mniejszej...
fot. Darius Dzinnik/123RF

Ciasta w wersji light

Odchudzenie wigilijnego makowca wymaga użycia mniejszej ilości cukru, niż została podana w oryginalnym przepisie. W ciastach bez drożdżymożna zastąpić go zdrowszym zamiennikiem, takim jak ksylitol, erytrytol lub stewia. Dobrym pomysłem jest również wymiana zwykłej pszennej maki na pełnoziarnistą lub częściowe zastąpienie jej jaglaną, gryczaną lub amarantusową. Kolejne odchudzające triki to wymiana części masła na niskokaloryczny mus z jabłek lub jogurt, rezygnacja z ciężkich dodatków (np. kajmak, dodanie połowy ilości orzechów) oraz polewy.

12 z 17
To smaczne i zdrowe, lecz kaloryczne wigilijne potrawy. By...
fot. Evgeniya Kramar/123RF

Kluski z makiem i kutia w wersji light

To smaczne i zdrowe, lecz kaloryczne wigilijne potrawy. By przygotować je w lekkiej wersji, należy samodzielnie zrobić masę makową zamiast korzystać z tej sklepowej. Dzięki temu oszczędzimy mnóstwo kalorii z cukru. Do domowej masy warto użyć połowy jego ilości przewidzianej w przepisie i zrezygnować z dodatku masła, a także zmniejszyć o połowę ilość wykorzystywanych bakalii. Te, choć pełne związków odżywczych, też stanowią bogate źródło kalorii.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Zobacz również

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce