Wigilijna ryba w wersji light
Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast panierować ryby i je smażyć, znacznie lepiej upiec je w piekarniku. Filety, ich kawałki czy dzwonka można nasmarować zgniecionym czosnkiem, obłożyć plasterkami cebuli i cytryny oraz gałązkami tymianku lub rozmarynu, a następnie tak przygotowane umieścić na kilka godzin w lodówce, by przeszły ich smakiem i aromatem.
Ryby najlepiej piec pod przykryciem – ogranicza to ilość wyparowanej wody, dzięki czemu są po przygotowaniu bardziej soczyste. Aby danie zbytnio nie wysychało, przed wstawieniem go do rozgrzanego piekarnika można skropić je odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy bądź obłożyć kilkoma małymi plasterkami dobrego masła.
Barszcz czerwony w wersji light
Ta pyszna i zdrowa wigilijna zupa nie zapewnia wielu kalorii – nawet gdy zostanie podana z kilkoma małymi pierożkami (uszkami). Bardziej kaloryczne są paszteciki wykonane z ciasta francuskiego oraz krokiety, szczególnie te panierowane i smażone na oleju. Lepszą alternatywą będą krokiety z farszem wykonanym z niesmażonej, lecz gotowanej postnej kapusty z grzybami, zawinięte w naleśnik i podane bez obsmażenia.
Ryba po grecku w wersji light
To danie w typowej wersji jest dosyć ciężkie. By je odchudzić, warto zgodnie z przepisami kulinarnymi wybrać chudy gatunek ryby (np. mintaj, miruna czy dorsz) i zrezygnować z panierki. Sporo kalorii można oszczędzić, dusząc warzywa w wodzie z minimum oleju, zamiast je smażyć.
Zupa grzybowa w wersji light
By odchudzić aromatyczną zupę grzybową, nie trzeba stosować skomplikowanych trików. Najwięcej kalorii pozwoli zaoszczędzić podanie jej bez kaszy, ziemniaków lub makaronu. Mniej kaloryczna jest też czysta zupa, ewentualnie wywar zabielony niewielką ilością mleka zamiast tłustą śmietaną.