Jak przygotować potrawy wigilijne w wersji light? Zobacz sposoby na odchudzenie 12 tradycyjnych dań
Czy w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia można nie przytyć? Jak najbardziej! Zobacz sposoby na odchudzenie 12 potraw wigilijnych. Tak zaoszczędzisz kalorie i unikniesz uczucia ciężkości.
Sałatka jarzynowa w wersji light
Najbardziej kalorycznym elementem sałatki jarzynowej jest majonez. Aby więc ta tradycyjna potrawa nadal była smaczna, ale lżejsza, warto przygotować sos w odchudzonej wersji, np. o zawartości 20-40 proc. tłuszczu. Prostym rozwiązaniem jest też zastąpienie połowy majonezu lekkim greckim jogurtem (do 3 proc. tłuszczu).
Pierogi w wersji light
Lekkie pierogi to na pewno te gotowane na wodzie i podawane bez polewania tłuszczem. Warto przygotować je w mniejszych rozmiarach i użyć chudszego farszu. Polecane jest wypełnienie z gotowanej kapusty i grzybami, soczewicy lub tofu z cebulą albo szpinakiem z twarogiem.
Bigos na wigilię w wersji light
By bigos był lżejszy, do jego przygotowania warto wykorzystać dobrej jakości kapustę kiszoną i grzyby. Aby nie zwiększać jego kaloryczności, lepiej nie obsmażać żadnych dodatków, tylko przygotować całą potrawę w jednym garnku. Aby ciężkostrawny bigos nie powodował wzdęć, warto dodać do niego zioła usprawniające trawienie. To m.in. majeranek i kminek.