Woda źródlana wygląda podobnie do mineralki, lecz jest inna – także w smaku. Niekiedy woda źródlana smakuje, niczym kranówka, bywa delikatnie słodka. Można ją pić od razu albo po przegotowaniu. Woda źródlana jest tak samo wydobywana z podziemia, ale nie z tak głębokich warstw, jak woda mineralna.
Źródlanka również gasi pragnienie, lecz nie dostarcza nam składników mineralnych, jak jej konkurentka. Niektórzy mówią, że woda źródlana to woda kranówka. Woda wodociągowa powinna posiadać takie same parametry, jak woda źródlana, ale w wielu przypadkach to jedynie teoria.
Woda lecznicza ma wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Może, przykładowo, ułatwiać oczyścić organizm z toksyn, wspomagać pracę wątroby czy jelit, pomagać w odchudzaniu lub poprawić funkcjonowanie układu krwionośnego.
Aby wody mineralne zostały uznane za lecznicze, muszą zostać poddane badaniom, oceniającym zawartość m.in. pod kątem składników mineralnych.