Dieta paleo
Dieta „jaskiniowców” to sposób odżywiana mający naśladować nawyki naszych przodków. Do zalecanych produktów należą mięso, ryby, jajka, a także nasiona, pestki, orzechy i oleje roślinne. Dopuszczalne są także warzywa i tylko niektóre owoce. Dieta paleolityczna wymaga zrezygnowania z konsumpcji produktów zbożowych (makaronów, kasz, pieczywa), nasion strączków i większości owoców.
Dlaczego może zaszkodzić? Zasady diety paleo kwalifikują ją jako dietą eliminacyjną, co niesie za sobą ryzyko niedoboru pewnych składników. Mowa o węglowodanach, których brak pogarsza samopoczucie, powoduje bóle głowy i przewlekłe zmęczenie. Przy niewielkiej ilości konsumowanych warzyw problemem może być również dostarczenie odpowiedniej dawki błonnika, co zwiększa tendencję do zaparć. Wykluczenie z diety produktów mlecznych sprzyja z kolei niedoborom wapnia - budulca kości i składnika wspomagającego funkcje mięśni. Co więcej, wysokie spożycie czerwonego mięsa, zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, a także chorób serca. Dieta zapewnia bowiem dwukrotnie więcej kwasów tłuszczowych nasyconych w porównaniu do tradycyjnego sposobu odżywiania się, a tłuszcze tego rodzaju spożywane w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.