ZIOŁA
Aromatyczne zioła o każdej porze roku? To świetny dodatek do wielu dań, dlatego warto zabezpieczyć zapasy wtedy, gdy ziół mamy pod dostatkiem. Przed zamrożeniem należy je opłukać w zimnej wodzie i pozostawić do wyschnięcia. Potem wystarczy je drobno posiekać i zamknąć w plastikowym pojemniku, szczelnie go wypełniając.
BIAŁKA JAJ
Do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujesz jedynie żółtek jaj i nie wiesz, co zrobić z białkami? Zamiast je wyrzucać albo robić bezy, na które nikt nie ma ochoty, możesz je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Do zamrażania białek jaj świetnie sprawdza się pojemnik na kostki lodu. Dzięki temu możesz zamrozić kilka białek, ale wykorzystywać je później pojedynczo. Oczywiście po zamarznięciu białek, możesz przełożyć je z pojemnika do woreczka. Jeśli nie zależy ci na porcjowaniu białek, możesz zamrozić je po prostu w plastikowym pojemniku lub małym woreczku. Białka można przechowywać w zamrażalniku do 12 miesięcy.