Pestki dyni
Niepozorne pestki dyni są znakomitym źródłem tryptofanu (576 mg na 100 g) oraz cynku, który wspomaga produkowanie serotoniny, czyli hormonu działającego relaksacyjnie na organizm.
Pestki dyni mogą być dobrym dodatkiem do sałatek lub hummusu. Warto jednak pamiętać, że są one dość kaloryczne, dlatego nie należy przekraczać dziennie porcji 30 g.
Banany
Banany są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy (witamin A, C, E), które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawierają również spore ilości potasu i magnezu, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Spożywanie bananów dostarczy także tryptofanu, dzięki czemu skutecznie wpłynie to na neuroprzekaźniki oraz wzrost stężenia melatoniny we krwi.
Należy jednak pamiętać, że mają one wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny ściśle kontrolować ich spożycie.
Sezam
Sezam, obok pestek dyni jest jednym z najlepszych źródeł tryptofanu (370 mg w 100 g), dzięki czemu spożyty na kolację może pomóc w zaśnięciu.
Ziarna sezamu zawierają także bardzo duże ilości wapnia (1160 mg na 100 g), co korzystnie wpływa na mineralizację kości i zębów.
Odpowiednia ilość snu pozwala zregenerować zmęczony całym dniem układ nerwowy. Przeciętnie każdy z nas potrzebuje ok. 7,5 godziny snu na dobę, jednak statystyczny człowiek przesypia tylko 6 godzin.