Związki perfluorowane
Związki perfluorowane występują równie często w pudełkach, w których sprzedawane jest jedzenie w fast foodach, a także na przykład w opakowaniach z popcornem do zrobienia w mikrofalówce. By zrobić tę popularną przekąskę wystarczy włożyć torebkę z popcornem do mikrofalówki, jednak pokryta jest ona związkami perfluorowanymi (żeby tłuszcz nie wyciekał z opakowania podczas prażenia), które następnie przedostają się do pożywienia.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Azbest
Włókna azbestu, które wdychamy trafiają do naszych płuc. Ich szkodliwe działanie może się ujawnić dopiero po wielu latach, najczęściej w postaci tzw. pylicy azbestowej, a także raka płuc.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, których najlepszym przykładem jest margaryna, są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Podnoszą poziom złego cholesterolu, mogą prowadzić do miażdżycy, mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2 i powodować problemy z płodnością. Zaznacza się także, że w związku z ich bardzo szkodliwym działaniem, mogą być również czynnikiem potencjalnie rakotwórczym.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Papierosy
Dym papierosowy, który wdychamy zarówno jako czynni, jak i bierni palacze, to najczęstsza przyczyna nowotworów. Palacze najczęściej chorują na raka płuc, ale także raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news