5 z 14
Popularne PCV występuje w naszych domach bardzo często: robi...
fot. pixabay.com

Chlorek winylu

Popularne PCV występuje w naszych domach bardzo często: robi się z niego okna, rury, wykładziny... Niewiele osób jednak wie, że z PCV może uwalniać się (np. podczas tarcia butów o linoleum) toksyczny i rakotwórczy chlorek winylu.


Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

6 z 14
Czerwone mięso, choć zdrowe, to jedzone w nadmiarze może...

Czerwone mięso

Czerwone mięso, choć zdrowe, to jedzone w nadmiarze może mieć w przyszłości negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Po latach może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie jelita grubego, prostaty i piersi.


Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

7 z 14
Promieniowanie UVB i UVA w nadmiarze mogą być bardzo groźne....
fot. pixabay.com

Promieniowanie UVB i UVA

Promieniowanie UVB i UVA w nadmiarze mogą być bardzo groźne. Narażeni na nie jesteśmy na co dzień, ale szczególnie dużą dawkę otrzymujemy przebywając długo bezpośrednio na słońcu, czyli podczas opalania się. Dowiedziono, że to promieniowanie może powodować raka skóry - czerniaka. Dlatego tak ważna jest stosowanie kremów z wysokim filtrem oraz opalać się z umiarem.


Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

8 z 14
O teflonie słyszeli chyba wszyscy. Odkąd naczynia z teflonem...
fot. pixabay.com

Związki perfluorowane

O teflonie słyszeli chyba wszyscy. Odkąd naczynia z teflonem stały się popularne gospodynie domowe odetchnęły z ulgą: wreszcie można gotować i nic się nie przypala! Dopiero po latach zaczęto mówić o negatywnych skutkach stosowania teflonu.

Teflon jest jednym z tzw. związków perfluorowanych, czyli substancji, które mają właściwości odpychania cząsteczek tłuszczu i wody. W praktyce oznacza to, że często wykorzystuje się je do produkcji opakowań do żywności, plamoodpornych obrusów i dywanów, czy właśnie naczyń. Niestety, związki perfluorowane są szkodliwe dla naszego zdrowia, do organizmu przedostają się drogą pokarmową, wraz z żywnością, która miała z nimi kontakt. Zalicza się je także do substancji, które mogą powodować raka.


Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

O TYM SIĘ MÓWI
Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Zobacz również

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Inny nos i rysy twarzy. Tak dzisiaj wygląda słynna Babe z „Dirty Dancing”

Inny nos i rysy twarzy. Tak dzisiaj wygląda słynna Babe z „Dirty Dancing”