Chlorek winylu
Popularne PCV występuje w naszych domach bardzo często: robi się z niego okna, rury, wykładziny... Niewiele osób jednak wie, że z PCV może uwalniać się (np. podczas tarcia butów o linoleum) toksyczny i rakotwórczy chlorek winylu.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Czerwone mięso
Czerwone mięso, choć zdrowe, to jedzone w nadmiarze może mieć w przyszłości negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Po latach może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie jelita grubego, prostaty i piersi.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Promieniowanie UVB i UVA
Promieniowanie UVB i UVA w nadmiarze mogą być bardzo groźne. Narażeni na nie jesteśmy na co dzień, ale szczególnie dużą dawkę otrzymujemy przebywając długo bezpośrednio na słońcu, czyli podczas opalania się. Dowiedziono, że to promieniowanie może powodować raka skóry - czerniaka. Dlatego tak ważna jest stosowanie kremów z wysokim filtrem oraz opalać się z umiarem.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Związki perfluorowane
O teflonie słyszeli chyba wszyscy. Odkąd naczynia z teflonem stały się popularne gospodynie domowe odetchnęły z ulgą: wreszcie można gotować i nic się nie przypala! Dopiero po latach zaczęto mówić o negatywnych skutkach stosowania teflonu.
Teflon jest jednym z tzw. związków perfluorowanych, czyli substancji, które mają właściwości odpychania cząsteczek tłuszczu i wody. W praktyce oznacza to, że często wykorzystuje się je do produkcji opakowań do żywności, plamoodpornych obrusów i dywanów, czy właśnie naczyń. Niestety, związki perfluorowane są szkodliwe dla naszego zdrowia, do organizmu przedostają się drogą pokarmową, wraz z żywnością, która miała z nimi kontakt. Zalicza się je także do substancji, które mogą powodować raka.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news