Te substancje mogą powodować raka, lepiej ich unikać! [lista substancji rakotwórczych]
Na liście rakotwórczych substancji są te powszechnie znane, których szkodliwego działania dowodzono już wielokrotnie. Są jednak substancje, z którymi stykamy się w życiu codziennym, nie mając pojęcia, że mogą powodować raka. Zobaczcie listę rakotwórczych substancji.
Wideo: Słodkie, słone i tłuste. Najbardziej uzależniające potrawy
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Łosoś hodowlany
Grupa naukowców z USA i Kanady dowiodła także, że spożywanie w nadmiarze łososia pochodzącego z hodowli dostarcza do organizmu tyle szkodliwych substancji, że w konsekwencji może to powodować raka. Wszystko przez pokarm, jakim karmi się łososie w hodowlach. O wiele zdrowszy jest natomiast łosoś dziko żyjący.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Pył z drewna
Pył drewna twardego został zakwalifikowany przez Ministerstwo Zdrowia jako czynnik o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Produkty wędzone
Niebezpieczne dla naszego zdrowia może także okazać się spożywanie zbyt dużej ilości produktów wędzonych. Wędzenie zwiększa stężenie substancji smolistych, które są wysoko rakotwórcze.
Wideo: Jakie tłuszcze wybierać do smażenia? Dietetyk radzi
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news