Pomocne w profilaktyce chorób serca
Ze względu na zawartość licznych przeciwutleniaczy brzoskwinie wspierają zdrową prace serca. Wstępne badania wykazały, że zawarte w owocach związki mogą się wiązać z kwasami żółciowymi, które wraz z cholesterolem są wydalane z kałem z organizmu oraz mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.
Wsparcie dla kobiet w okresie menopauzy
Dzięki zawartości boru i niacyny brzoskwinie w naturalny sposób podnoszą poziom estrogenu, dlatego mogą pozytywnie wpłynąć na samopoczucie kobiet będących w okresie menopauzy, jednocześnie zapobiegając u nich rozwojowi osteoporozy.
Mogą ograniczyć skutki alergii
Jedzenie brzoskwiń, które potrafią być mocno uczulające, może u niektórych osób zmniejszać objawy... alergii. Jak pokazują wstępne wyniki prac naukowych ekstrakt z nasion brzoskwiń może zapobiegać uwalnianiu się histaminy do krwi. Potrzebne są jednak dalsze badania.