Tak działają na organizm brzoskwinie
Brzoskwinie najlepiej jeść surowe, razem ze skórką. Niemal równie wartościowe są przetwory z tych owoców, o ile nie zostały one obrane. Aby poznać właściwości zdrowotne brzoskwiń, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Idealne uzupełnienie diety ciężarnych
Brzoskwinie są owocami, które powinny znaleźć się w diecie ciężarnych. Zawierają spore ilości błonnika, co sprawia, że jedzenie ich zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć – częstej przypadłości kobiet w ciąży.
W ich składzie znajdziemy także bogactwo różnych witamin, w tym kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla rozwoju płodu – wpływa na wzrost i funkcjonowanie jego komórek nerwowych, zapobiegając rozwojowi wad cewy nerwowej.
Dobroczynne działanie na skórę
Dzięki dużej zawartości wody (89 proc.) brzoskwinie w naturalny sposób nawadniają organizm, a tym samym wpływają na kondycję naszej skóry. Zawarta w nich witamina A – retinol – przyśpiesza odnowę naskórka i wspiera jego funkcje ochronne. Ponadto zwiększa produkcję elastyny i kolagenu.
Wstępne badania wykazują również, że niektóre związki zawarte w brzoskwiniach mogą być pomocne w utrzymaniu właściwego nawodnienia skóry oraz chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi.
Pomocne przy problemach trawiennych
Brzoskwinie zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich dostarcza pożywienia dla pożytecznych bakterii bytujących w naszych jelitach. Wytwarzają one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą zmniejszać stan zapalny i objawy zaburzeń trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenia jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna.
Błonnik nierozpuszczalny zwiększa masę stolca, wspomagając pracę jelit, dzięki czemu może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć.