1/7
Brzoskwinie najlepiej jeść surowe, razem ze skórką. Niemal...
fot. Beton studio / GettyImages

Tak działają na organizm brzoskwinie

Brzoskwinie najlepiej jeść surowe, razem ze skórką. Niemal równie wartościowe są przetwory z tych owoców, o ile nie zostały one obrane. Aby poznać właściwości zdrowotne brzoskwiń, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/7
Brzoskwinie są owocami, które powinny znaleźć się w diecie...
fot. dolgachov/123RF

Idealne uzupełnienie diety ciężarnych

Brzoskwinie są owocami, które powinny znaleźć się w diecie ciężarnych. Zawierają spore ilości błonnika, co sprawia, że jedzenie ich zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć – częstej przypadłości kobiet w ciąży.

W ich składzie znajdziemy także bogactwo różnych witamin, w tym kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla rozwoju płodu – wpływa na wzrost i funkcjonowanie jego komórek nerwowych, zapobiegając rozwojowi wad cewy nerwowej.

3/7
Dzięki dużej zawartości wody (89 proc.) brzoskwinie w...
fot. ivanovgood/Pixabay

Dobroczynne działanie na skórę

Dzięki dużej zawartości wody (89 proc.) brzoskwinie w naturalny sposób nawadniają organizm, a tym samym wpływają na kondycję naszej skóry. Zawarta w nich witamina A – retinol – przyśpiesza odnowę naskórka i wspiera jego funkcje ochronne. Ponadto zwiększa produkcję elastyny i kolagenu.

Wstępne badania wykazują również, że niektóre związki zawarte w brzoskwiniach mogą być pomocne w utrzymaniu właściwego nawodnienia skóry oraz chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi.

4/7
Brzoskwinie zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i...
fot. chajamp/123RF

Pomocne przy problemach trawiennych

Brzoskwinie zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich dostarcza pożywienia dla pożytecznych bakterii bytujących w naszych jelitach. Wytwarzają one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą zmniejszać stan zapalny i objawy zaburzeń trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenia jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna.

Błonnik nierozpuszczalny zwiększa masę stolca, wspomagając pracę jelit, dzięki czemu może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Zobacz również

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”