MIT 4: Miód tuczy mniej niż cukier
Cukrowy detoks składnia do poszukiwania alternatyw dla słodzidła dodawanego do herbaty, kawy lub wypieków. W rękę wpada miód, który jest pełny witamin i cennych związków. Jednak zastąpienie cukru miodem jest złudną zamianą na lepsze. Dlaczego? Ponieważ 1 płaska łyżeczka cukru (5 g) zapewnia ok. 20 kcal, natomiast płaska łyżeczka miodu (12 g) to aż 39 kcal!
MIT 5: Cytrusy to najlepsze źródła witaminy C
Cytrusy kojarzą się z zasobnością w cenną witaminę C, której organizm potrzebuje dziennie 75-90 mg. Rzeczywiście pomarańcze zapewniają jej 49 mg na 100 gramów, grejpfrut – 40 mg, a mandarynki – 31 mg. Są jednak jeszcze lepsze źródła kwasu askorbinowego. Słodkie truskawki dostarczają 66 mg, chrupiąca czerwona papryka – 144 mg, a kwaskowe czarne porzeczki aż 181 mg.
MIT 6: Ostre przyprawy powodują wrzody
Ostre przyprawy takie jak pieprz, papryczka chili czy musztarda podrażniają delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego. Same w sobie jednak nie powodują tworzenia się w niej ubytków, czyli wrzodów. Prawdą jednak jest, że pikantnie doprawione dania zaostrzają objawy choroby wrzodowej.
MIT 7: Twaróg jest bardzo bogaty w wapń
Produkty mleczne kojarzone są z zasobnością w wapń, który wzmacnia strukturę mineralną kości i zębów. Bardzo wysoką zawartością tego pierwiastka odznacza się ser żółty, a mniejszą mleko, jogurt, kefir i maślanka. Wbrew pozorom biały ser jest najmniej zasobnym w wapń (ok. 94 mg na 100 g) produktem mlecznych i zawiera go prawie dziesięć razy mniej niż żółty (807 mg)!