Seler
Składniki:
- 1 seler korzeniowy,
- olej do skropienia – mniej niż pół łyżeczki,
- szczypta soli i pół łyżeczki siekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Seler umyj i obierz. Następnie pokrój na plasterki i wrzuć do miski. Dodaj olej, szczyptę soli, siekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby plastry nie zachodziły na siebie. Piecz ok. 10 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Bataty
Składniki:
- 2 bataty,
- olej do skropienia – mniej niż pół łyżeczki,
- szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii.
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyj. Możesz obrać ze skórki, jednak nie jest to wymagane. Następnie pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do miski. Dodaj olej, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby plastry nie zachodziły na siebie. Piecz 15-17 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Ziemniaki
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- olej do skropienia – mniej niż pół łyżeczki,
- szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku.
Przygotowanie:
Ziemianki dokładnie umyj. Możesz obrać ze skórki, jednak nie jest to wymagane. Następnie pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do miski. Dodaj olej, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby plastry nie zachodziły na siebie. Piecz ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Do domowych chipsów warto przygotować jogurtowy dip. Potrzebujesz tylko 3 składników: 50 ml jogurtu naturalnego, 10 g majonezu i posiekany ząbek czosnku.