Lubisz chipsy, ale jesteś na diecie? Te warzywne chipsy zaskoczą Cię smakiem
Lubisz chipsy, ale jesteś na diecie? Te warzywne chipsy zaskoczą Cię smakiem! Tradycyjne chipsy to bomba kaloryczna, która niekorzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Jeśli lubisz mieć pod ręką przekąski, wypróbuj nasze zdrowsze zamienniki.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Z czego zrobić domowe chipsy?
Domowe chipsy możesz zrobić z prawie każdego warzywa. My polecamy jarmuż, marchew, ziemniaki, bataty, i seler.
Jarmuż
Składniki:
- 150 g jarmużu,
- olej do skropienia – mniej niż pół łyżeczki,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym. Następnie wrzuć do miski, dodaj olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby liście nie zachodziły na siebie. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 3-5 minut.
Marchewka
Składniki:
- 4 grubsze marchewki,
- olej do skropienia – mniej niż pół łyżeczki,
- pieprz i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Marchewkę dokładnie umyj i obierz. Następnie pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski. Dodaj olej, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby plastry nie zachodziły na siebie. Piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.