Po pierwsze: obrus
Biały - wiadomo: zawsze na czasie, klasyczny i nieustannie elegancki. Najlepiej, ze względów praktycznych - plamoodporny. Na takim obrusie można postawić każdą zastawę, a zielono-żółte dekoracje będą się prezentować znakomicie.
Kolorowy - żółty albo zielony. Może być też wariacja na temat obu kolorów. Ewentualnie dobrze wygląda też obrus szary. Trzeba wtedy pamiętać, że nie każda zastawa będzie na takich obrusach wyglądać dobrze. Bo np. zielona zastawa na zielonym obrusie? Raczej słabo.
Po drugie - zastawa
Przy białej ceramice możemy pokusić się o szaleństwo kolorystyczne w sąsiedztwie: np. serwetek.
Kolorowa ceramika wymaga już ostrożności w dekorowaniu stołu, bo zginie albo stworzy wizualny bałagan i natłok.
Po trzecie: dekoracje
Pamiętając o wcześniejszych zastrzeżeniach dotyczących obrusów i zastawy, można stawiać na stole wszelkiego typu małe ozdoby związane z Wielkanocą (zajączki, pisanki, baranki, palemki). Byle nie przesadzić.
No serwetki - po lewej stronie talerza obok sztućców albo na talerzu.
Świetnie sprawdzają się kompozycje roślinne (cięte albo w doniczkach). Kwiaty - wiadomo: żonkile, tulipany, krokusy, margaretki. Ale też bukszpan, rzeżucha, bazie, nawet choina.
Dobrze wyglądają też świeczniki i świece (oby nie zasłaniały twarzy biesiadników!). Są ważne, bo zawsze są synonimem ciepła i stwarzają niepowtarzalne nastrój.
Najważniejsze: stawiajmy na skromność dodatków, bo nie mogą przytłaczać wielkanocnych potraw. Sałatki, baby i mazurki muszą być jednak w roli głównej.
Po czwarte: zastawa
Kieliszki (do czerwonego wina większe i pękate, do białego w formie tulipana). Szklaneczki do wody czy soków.
Sztućce: nad talerzem łyżeczka i widelczyk (rękojeść łyżeczki w prawą stronę, widelczyka w lewą), po prawej stronie talerza kładziemy noże (ostrzem w lewo) oraz łyżki, zaś po lewej stronie widelce.
Koszyk na pieczywo powinien być wyłożony serwetką (taką jak inne na stole) i nakryty - będzie i ładnie wyglądał, i uchroni pieczywo przez zasychaniem.
Alkohole najlepiej podawać w karafkach, a napoje chłodzące w szklanych dzbankach. Nie żałujmy zastawy: chrzan podajmy w salaterce, a sos w sosjerce.
Po piąte: potrawy
Nie nakładajmy do salaterek czy talerzy za dużo. Nie się nie wylewa i nie wysypuje!
Kupne potrawy wyciągajmy ze słoików z nalepkami firmowymi (chrzan, ogórki itp.).
Ciasta, babki czy pierniki układajmy na półmiskach albo na paterach - żadnych blach!
Czytajcie też:
POTRAWY WIELKANOCNE: najlepsze przepisy na Wielkanoc 2018
No i pamiętajmy, że Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. Upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Spotkanie przy stołach jest po to, żeby wspólnie celebrować ten czas, żeby było ciepło, sympatycznie, życzliwie i serdecznie.
Tego też Państwu życzymy!
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE: