Kipi, ale nie wykipi
Gotowanie makaronu potrafi być udręką – wie to każdy, kto na chwilę spuścił z oka garnek i zastał kuchenkę zalaną wodą, która wykipiała. Wystarczy jeden prosty trik, by raz na zawsze zapomnieć o tym problemie. Położenie na garnku drewnianej łyżki sprawi, że mimo zbierającej się piany, nie wykipi ona.
Oszczędzanie jest w modzie
Przepis wygląda świetnie, ale zniechęca cię to, że potrzeba do niego kilkadziesiąt mililitrów wina i nie będziesz miał co zrobić zresztą? To nie problem! Zarówno wino, bulion, jak i inne płynne produkty, których często używa się do gotowania w małych ilościach możesz zamrozić i wyciągać je wtedy, gdy są potrzebne. By zrobić to z głową i podzielić produkt na małe porcje, wykorzystaj do zamrażania pojemniki na kostki lodu.
Woda szybciej gorąca
Irytuje cię długi czas oczekiwania na zagotowanie wody, do której masz wrzucić warzywa lub pierogi? By przyspieszyć gotowanie wody, przykryj garnek pokrywką. Nie dosalaj też wody dopóki nie będzie wrzała – wcześniejsze solenie sprawia, że woda gotuje się dłużej.
Szybko dojrzałe awokado
Rzadko zdarza się kupić awokado, które będzie idealnie dojrzałe. Najczęściej po zakupach musimy czekać jeszcze kilka dni aż będzie idealne do spożycia. Ten proces można jednak przyspieszyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy niedojrzałe awokado włożyć do papierowej torby, by szybciej było dojrzałe. Dlaczego? To proste – chodzi o etylen, który jest wydzielany przez ten owoc i który przyspiesza dojrzewanie. Włożenie awokado do papierowej torby przyspiesza ten efekt.