5 z 13
Jajko na twardo jest pyszne i zdrowe, ale niektórzy unikają...
fot. istock.com

Jajko na twardo obrane w moment

Jajko na twardo jest pyszne i zdrowe, ale niektórzy unikają tej potrawy tylko przez to, że jego obieranie może trwać wieki. Widocznie nie poznali jeszcze sposobu, który skraca czas obierania ugotowanego jajka do minimum. Po pierwsze, wodę, w której gotujesz jaja, należy lekko posolić. Po drugie, gdy jajko jest już ugotowane, przed obraniem postukaj nim z każdej strony o blat, by skorupka popękała. Następnie roluj jajko przez chwilę w dłoniach lub na blacie. Wtedy skorupka będzie odchodziła płatami i szybko będziesz mógł wziąć się za jedzenie.

6 z 13
Nawet najlepszemu kucharzowi może zdarzyć się przesolić...
fot. istock.com

Zupa już nie będzie za słona

Nawet najlepszemu kucharzowi może zdarzyć się przesolić zupę, ale to nie powód, by ją wylewać. Można ją bowiem w bardzo prosty sposób uratować. Wystarczy wrzucić do zupy surowego ziemniaka i chwilę go pogotować. Ziemniak wchłonie nadmiar soli, a zupa odzyska smak!

7 z 13
Jak nie przesolona, to za tłusta? Jeśli na powierzchni zupy...
fot. istock.com

Zapomnij o zbyt tłustym sosie

Jak nie przesolona, to za tłusta? Jeśli na powierzchni zupy lub sosu jest zdecydowanie za dużo oczek tłuszczu, nie musisz żmudnie wybierać ich łyżką, by potrawa była mniej tłusta. Wystarczy, że wrzucisz do niej kostki lodu (oczywiście zupa lub sos muszą być wystudzone, by lód od razu się nie rozpuścił). Pływający po powierzchni tłuszcz przyczepi się do lodu, a wtedy wystarczy go wyjąć i wyrzucić.

8 z 13
Ty też płaczesz jak bóbr przy krojeniu cebuli? Zupełnie...
fot. istock.com

Cebula bez łez

Ty też płaczesz jak bóbr przy krojeniu cebuli? Zupełnie niepotrzebnie! Wystarczy, że po obraniu włożysz cebulę na kilka minut do zamrażarki lub potrzymasz ją przez jakiś czas pod strumieniem lodowatej wody, by nie tracić łez w czasie krojenia. Warto także przelać lodowatą wodą nóż, którym będziesz kroić cebulę.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Grube kożuchy, futrzane czapki i szale. Tak wyglądała zima w PRL-u

Grube kożuchy, futrzane czapki i szale. Tak wyglądała zima w PRL-u

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy