Jajko na twardo obrane w moment
Jajko na twardo jest pyszne i zdrowe, ale niektórzy unikają tej potrawy tylko przez to, że jego obieranie może trwać wieki. Widocznie nie poznali jeszcze sposobu, który skraca czas obierania ugotowanego jajka do minimum. Po pierwsze, wodę, w której gotujesz jaja, należy lekko posolić. Po drugie, gdy jajko jest już ugotowane, przed obraniem postukaj nim z każdej strony o blat, by skorupka popękała. Następnie roluj jajko przez chwilę w dłoniach lub na blacie. Wtedy skorupka będzie odchodziła płatami i szybko będziesz mógł wziąć się za jedzenie.
Zupa już nie będzie za słona
Nawet najlepszemu kucharzowi może zdarzyć się przesolić zupę, ale to nie powód, by ją wylewać. Można ją bowiem w bardzo prosty sposób uratować. Wystarczy wrzucić do zupy surowego ziemniaka i chwilę go pogotować. Ziemniak wchłonie nadmiar soli, a zupa odzyska smak!
Zapomnij o zbyt tłustym sosie
Jak nie przesolona, to za tłusta? Jeśli na powierzchni zupy lub sosu jest zdecydowanie za dużo oczek tłuszczu, nie musisz żmudnie wybierać ich łyżką, by potrawa była mniej tłusta. Wystarczy, że wrzucisz do niej kostki lodu (oczywiście zupa lub sos muszą być wystudzone, by lód od razu się nie rozpuścił). Pływający po powierzchni tłuszcz przyczepi się do lodu, a wtedy wystarczy go wyjąć i wyrzucić.
Cebula bez łez
Ty też płaczesz jak bóbr przy krojeniu cebuli? Zupełnie niepotrzebnie! Wystarczy, że po obraniu włożysz cebulę na kilka minut do zamrażarki lub potrzymasz ją przez jakiś czas pod strumieniem lodowatej wody, by nie tracić łez w czasie krojenia. Warto także przelać lodowatą wodą nóż, którym będziesz kroić cebulę.