Z tymi kuchennymi trikami życie stanie się prostsze! Naucz się ich, a nie będziesz mógł uwierzyć, jak mogłeś ich nie znać.
Bardziej soczysta cytryna
By wycisnąć z cytryny jak najwięcej soku, zanim ją przekroisz, roluj ją chwilę dłonią. Po co? W ten sposób z drobinek miąższu uwalniasz sok. W efekcie wyciśniesz go więcej!
Wyciskanie na czysto
Jak wycisnąć sok z cytryny bez brudzenia rąk, wyciskarki, a nawet noża? To proste! Zroluj owoc tak, jak opisano w poprzednim slajdzie, a następnie nakłuj go od dołu wzdłuż całej jego długości, jednak bez naruszania skórki po przeciwnej stronie. Możesz to zrobić np. patyczkiem do szaszłyków. Ten sposób świetnie sprawdzi się, kiedy potrzebujesz niewiele soku z cytryny, np. do herbaty. Sok będziesz wyciskać przez powstałą dziurkę, a owoc nie wysuszy się szybko, tak jak po przekrojeniu.
Otwarcie słoika to pestka!
Ile razy siłowałeś się ze słoikiem, a mimo tego kolejne próby jego otwarcia nie powiodły się? Sposobów na szczelnie zakręcone słoiki jest kilka. Skuteczne, choć mniej polecane, bo nieco niebezpieczne, jest uderzanie nakrętką o blat lub podłogę – oczywiście z wyczuciem, by nie rozbić słoja. Można próbować podważać nakrętkę nożem, ale to najczęściej niszczy słoik. Najlepiej do odkręcania słoika założyć gumowe rękawiczki. Dzięki temu ręka nie będzie ślizgać się po nakrętce, a chwyt będzie pewniejszy. No, i słoik się otworzy!