Vilcacora
Kora południowoamerykańskiego pnącza zwanego kocim pazurem lub vilcacorą (Uncaria tormentosa) zawiera silne związki aktywne z grupy alkaloidów. W badania in vitro nie tylko zapobiegały one mnożeniu się koronawirusa SARS-CoV-2, ale także zmniejszały jego szkodliwy wpływ na ludzkie komórki.
Już wcześniej wykazano, że vilcacora działa hamująco na różne wirusy (np. opryszczki czy dengi), teraz jednak wiadomo, że w przypadku nowego patogenu może unieczynniać niezbędny mu enzym Mpro. Wyciąg z kory powinien być jednak przygotowany na bazie roztworu wodno-alkoholowego.
Brązowe wodorosty
Morskie algi to skarbnica prozdrowotnych związków, które wciąż są poznawane. Substancje wspomagające walkę z koronawirusem zawierają m.in., stosowane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej brązowe wodorosty kun bu.
Gatunek o nazwie Ecklonia kurome jest źródłem polisacharydów, które w badaniach in vitro całkowicie blokowały aktywność głównej proteazy koronawirusa, enzymu o nazwie Mpro (inaczej 3CLpro). Jest on niezbędny do replikacji patogenu, a gdy nie działa, infekcja nie może postępować. Polisacharydy mogą też zapobiegać atakom kolców koronawirusa na komórki.
Cissampelos pareira
Rosnąca w Indiach roślina o nazwie Cissampelos pareira to źródło surowca stosowanego tam od wieków w celach leczniczych m.in. przy infekcjach oddechowych, żółtaczce czy zaburzeniach hormonalnych.
Składniki aktywne wyciągu z całej rośliny mają właściwości antywirusowe i antymalaryczne. Efektywność przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2 ma związek z hamowaniem replikacji tego wirusa poprzez działanie na receptory estrogenowe 1 (ESR1), co udowodniono w badaniach linii komórkowych.
Pachnotka zwyczajna
Spokrewniona z szałwią pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), nazywana też bazyliową lub dzikim sezamem, to cenione kulinarnie źródło listków o wyjątkowym aromacie i smaku przypominającym miętę. Jedna z jej odmian jest powszechnie spożywana w Japonii jako shiso.
Zawarte w pachnotce antyoksydanty takie jak kwas rozmarynowy, luteolina i apigenina mają działanie przeciwzapalne, antyalergiczne i rozkurczające. Wyciąg z rośliny, jednak przygotowany ze świeżego surowca, a nie suszonego, zawiera związki, które w badaniach laboratoryjnych zapobiegały powielaniu się koronawirusa w zarażonych komórkach.