1 z 12
Segregacja odpadów na 5 rodzajów (plastik i metal, papier,...
fot. Pixabay.com

1. Segreguj śmieci

Segregacja odpadów na 5 rodzajów (plastik i metal, papier, szkło, organiczne oraz zmieszane) jest podstawowym krokiem, od którego powinniśmy zacząć swoją przygodę z „less waste”, zwłaszcza, że roczna ilość odpadów przypadająca na jednego Polaka przekroczyła 300 kg rocznie i nadal rośnie. Warto wiedzieć, że mieszkańcy japońskiego miasteczka Kamikatsu segregują śmieci aż na 45 grup. Dzięki temu są w stanie poddawać recyklingowi ponad 80 proc. odpadów. Skoro można przywyknąć do 45 koszy na śmieci, to i 5 nie powinno przerażać.

2 z 12
Komponowanie listy zakupów na kilka dni wymaga odrobiny...
fot. Pixabay.com

2. Planuj posiłki i zakupy

Komponowanie listy zakupów na kilka dni wymaga odrobiny dyscypliny. Dobrze jest zwracać uwagę, jakie ilości danego produktu jesteśmy w stanie wykorzystać. – Wychodząc naprzeciw ideologii niemarnowania jedzenia firmy mogą wprowadzać na przykład dwudzielne opakowanie mieszanki sałat. Każda porcja zawiera 50 g produktu, co stanowi idealną bazę na sałatkę dla dwóch osób – podpowiada Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg.

3 z 12
Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim...
fot. Materiały prasowe

3. Korzystaj z wielorazowych woreczków i toreb

Reklamówki jednorazowe trudno się magazynuje i w szybkim czasie pochłaniają każdą wolną przestrzeń w szufladach czy szafkach. Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z toreb wielokrotnego użytku. Idąc krok dalej, zastanówmy się czy koniecznym jest pakowanie warzyw i owoców, a także pieczywa do plastikowych reklamówek. Przed wyjściem do sklepu, warto zaopatrzyć się także w kilka mniejszych woreczków np. uszytych własnoręcznie.

4 z 12
Pudła, pudełka, pudełeczka, słoje, słoiki, słoiczki –...
fot. Pixabay.com

4. Zadbaj o odpowiednie przechowywanie

Pudła, pudełka, pudełeczka, słoje, słoiki, słoiczki – wszystkie szczelnie zamykane, przedłużą świeżość jedzenia, które trzymamy zarówno w lodówce, jak i poza nią. Dzięki opakowaniom zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się zapachów w lodówce, a sypkie produkty nie będą pochłaniać wilgoci. Chleb najlepiej trzymać w płóciennym worku lub chlebaku, kluczowa jest bowiem cyrkulacja powietrza, odprowadzająca wilgoć pochodzącą z pieczywa.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Paszporty Polityki rozdane. Od niektórych kreacji ciężko oderwać wzrok!

Paszporty Polityki rozdane. Od niektórych kreacji ciężko oderwać wzrok!

Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

O TYM SIĘ MÓWI
Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

Wielka willa w góralskim stylu. Tam króluje drewno! Tak wygląda dom Edyty Górniak

Wielka willa w góralskim stylu. Tam króluje drewno! Tak wygląda dom Edyty Górniak

Zobacz również

Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

O TYM SIĘ MÓWI
Na jej widok mężczyźni szaleli! Była pierwszą żoną Bohdana Łazuki

Od skromnych sukienek po kreacje z wybiegów mody. Studniówka kiedyś i dzisiaj

O TYM SIĘ MÓWI
Od skromnych sukienek po kreacje z wybiegów mody. Studniówka kiedyś i dzisiaj