NAPADY GŁODU. Wysoki poziom cukru uniemożliwia dostarczenie glukozy do komórek. W efekcie organizm nie otrzymuje energii i domaga się jedzenia. Wtedy na ogół sięgamy po coś "na szybko" z dużą ilością cukru. I tak w kółko.
NAWRACAJĄCE INFEKCJE - głównie dróg moczowych i oddechowych - są wynikiem rozwoju zbyt dużej ilości drożdży i bakterii, którym cukier stwarza odpowiednie środowisko do rozwoju.
CIĄGŁE, NIEUGASZONE PRAGNIENIE. Organizm próbuje wypłukać zbyt dużą ilość cukru i tym samym zmniejszyć jego poziom.
SUCHA SKÓRA. Po pierwsze skóra jest odwodniona. Po drugie przy zbyt wysokim poziomie cukru może dojść do zwężenia naczyń krwionośnych i w konsekwencji zmniejszenia krążenia krwi, przez co skóra nie jest odpowiednio odżywiana. Ostatnia przyczyną może być uszkodzenie nerwów i zakłócenie funkcjonowania gruczołów potowych.