28 marca - Międzynarodowy Dzień Żelków! Zobaczcie najdziwniejsze słodycze świata
Żelki są słodkie, lekkie i świetnie sprawdzają się w formie przekąski. Czy są jednak zdrowe? Specjaliści nie pozostawiają wątpliwości: żadnych słodyczy nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Żelki obfitują w cukier, żelatynę, w większości sztuczne barwniki i aromaty. Sam skład nie sugeruje, że jest to coś zdrowego, co powinno się pojawiać często w naszej diecie. U dzieci wrażliwych na sztuczne barwniki mogą być nawet szkodliwe i wywoływać reakcje alergiczne, kaszel, drapanie w gardle.
W sklepach znajdziemy masę żelków, w różnych, czasem bardzo dziwnych kolorach i kształtach. A skoro o dziwnych rzeczach mowa - zobaczcie najdziwniejsze słodycze świata!
Jak przygotować żelki z alkoholem? Sprawdź przepis
Źródło: Kocham Gotować/x-news
28 marca - Międzynarodowy Dzień Żelków! Zobaczcie najdziwniejsze słodycze świata
Clanger toen przysmak mieszkańców angielskiego hrabstwa Bedfordshire. Ma formę dużego pasztecika, który z jednej strony jest nadziany farszem z wieprzowiny, cebuli i ziemniaków, a z drugiej… jabłkami oraz rodzynkami.
28 marca - Międzynarodowy Dzień Żelków! Zobaczcie najdziwniejsze słodycze świata
W Australii oraz Nowej Zelandii można skosztować piżmowych lizaków i gum do żucia. Nie brzmi obrzydliwie? Nie, dopóki nie dowiemy się, że piżmo to substancja wydzielana z gruczołów około odbytniczych piżmowca. Piżmo ma intensywny zapach, z reguły używane jest w przemyśle perfumeryjnym.
28 marca - Międzynarodowy Dzień Żelków! Zobaczcie najdziwniejsze słodycze świata
Toyaki to popularne słodycze w Japonii. Są to kulki przygotowywane z ciasta i ośmiornicy oraz rozmaitych dodatków, np. zielonej cebulki lub marynowanego imbiru. Toyaki są tak popularne, że w Japonii kupić można także dropsy o smau ciasta z ośmiornicą.