Świąteczne jedzenie jest kuszące, ale łatwo z nim przesadzić. Jak sobie radzić domowymi sposobami z niestrawnością, zgagą lub wzdęciami?
Napary ziołowe na przejedzenie
Liście mięty spożyte w formie naparu wspomogą przepływ enzymów mających największe znaczenie dla procesu trawienia i działa pobudzająco na jelita.
Rumianek, szałwia i dziurawiecdzięki właściwościom przeciwzapalnym zadbają o nasze trawienie.
Lepiej pić ciepłe napary niż zimne napoje?
Przy objawach przejedzenia właściwszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po działające rozgrzewająco napary ziołowe (tj. melisa, koper włoski czy szałwia), które mogą wspomóc proces trawienia, złagodzić wzdęcia i pobudzić wydzielanie soków żołądkowych. Zimne napoje nie będą dawać takiego efektu.
Soda oczyszczona na przejedzenie
Soda oczyszczona przyda się osobom odczuwającym zgagę, ponieważ reaguje z kwasem solnym w żołądku.
Wystarczy wypić szklankę ciepłej lub letniej wody, do której dodamy jedną łyżeczkę sproszkowanej sody.
Imbir na przejedzenie
Imbir pomoże nam, jeśli cierpimy z powodu niestrawności lub mamy nudności. Roślina ta ma wyjątkowe właściwości, które działają rozgrzewająco na żołądek. Przyspiesza przemianę materii i zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.
Uporczywe dolegliwości związane z przejedzeniem złagodzi napar z kilku plasterków świeżego korzenia imbiru zalanych wrzątkiem. Wystarczy zaparzyć je przez około 5 minut i wypić małymi łykami.
Podobny efekt może też dać wypicie szklanki zmielonych nasion lnu (parzonych przez około kwadrans) lub spożycie bezpośrednio po posiłku kilku plasterków kandyzowanego imbiru.