Brytyjscy naukowcy uwiecznili niezwykłą reakcję płodu na różne smaki w łonie matki. Ich odkrycie może mieć duże znaczenie dla świata nauki

Marta Siesicka-Osiak
Naukowcy obserwowali ruchy poszczególnych mięśni twarzy płodu, które składają się na jego mimikę i mogą być odpowiednio klasyfikowane.
Naukowcy obserwowali ruchy poszczególnych mięśni twarzy płodu, które składają się na jego mimikę i mogą być odpowiednio klasyfikowane. Splendens/GettyImages
Po raz pierwszy udowodniono, że płód reaguje na różne smaki w łonie matki. Brytyjscy naukowcy sprawdzili za pomocą ultrasonografu 4D reakcję nienarodzonych dzieci na dwa warzywa o różnych profilach smakowych. Na zdjęciach z USG można zaobserwować wyraźne zmiany w mimice badanych. Widać, że jeden ze smaków przypadł im do gustu, ale drugi zdecydowanie nie. To odkrycie może mieć w przyszłości duże znaczenie dla świata nauki.

Spis treści

Jak płód reaguje na różne smaki? Jedne wywołują „uśmiech”, inne „płacz”

Badacze z Laboratorium Badań Płodowych i Noworodkowych Uniwersytetu w Durham w Wielkiej Brytanii postanowili sprawdzić za pomocą ultrasonografu 4D, jak nienarodzone dzieci reagują na smak żywności spożywanej przez ich matki. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie Psychological Science.

W eksperymencie wzięło udział 100 kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które poddały się badaniu będąc w 32 i 36 tygodniu ciąży. Przyszłym matkom podano do jedzenia marchew i jarmuż, a następnie obserwowano, jak zachowują się płody.

Każda z kobiet otrzymała kapsułkę zawierającą około 400 mg sproszkowanej marchwi lub 400 mg proszku z jarmużu na około 20 minut przed każdym badaniem. Poproszono je, aby nie spożywały żadnych potraw ani napojów smakowych na godzinę przed USG.

Matki nie jadły również ani nie piły niczego zawierającego marchew lub jarmuż w dniu badania, aby umożliwić kontrolę czynników, które mogłyby wpływać na reakcje płodu.

Okazało się, że spożycie przez matkę marchewki, wywoływało na twarzy dziecka wyraz zadowolenia, podczas, gdy reakcja na zjedzenie jarmużu przypominała płacz.

Twarzy płodu przed i po podaniu jego matce kapsułki ze sproszkowaną marchwią.
Twarzy płodu przed i po podaniu jego matce kapsułki ze sproszkowaną marchwią. Psychological Science

Mimikę płodów śledzono klatka po klatce. Okazało się, że u tych wystawionych na działanie smaku marchwi częściej obserwowano ściąganie kącików warg i wyraz twarzy podobny do śmiechu. U płodów, których matki spożywały jarmuż, zauważono m.in. podnoszenie górnej wargi, rozciąganie ust oraz wyraz twarzy zbliżony do płaczu.

Mina przed i grymas zaobserwowany na twarzy płodu, którego matka zjadła kapsułkę z jarmużem.
Mina przed i grymas zaobserwowany na twarzy płodu, którego matka zjadła kapsułkę z jarmużem. Psychological Science

Wpływ prenatalnej ekspozycji na smak w kontekście rozwoju chemosensorycznego, mierzono do tej pory tylko u niemowląt.

– To było naprawdę niesamowite widzieć reakcję nienarodzonych dzieci na smaki jarmużu lub marchwi podczas badań i dzielić się tymi chwilami z rodzicami – mówi główny badacz, Beyza Ustun.

To odkrycie może być przełomem w rozumieniu zdolności płodu wyczuwania i rozróżniania smaków i zapachów

Odkrycie brytyjskich naukowców może mieć duży wkład w wiedzę na temat rozwoju ludzkich receptorów smaku i zapachu.

– Poprzednie badania przeprowadzone w moim laboratorium sugerowały, że ultradźwięki 4D są sposobem monitorowania reakcji płodu, który może pomóc zrozumieć, w jaki sposób reaguje on na zachowania zdrowotne matki, takie jak palenie tytoniu, oraz jej zdrowie psychiczne, w tym stres, depresja i lęk – mówi współautorka badania, prof. Nadja Reissland, kierownik Laboratorium Badań Nad Płodami i Noworodkami na Wydziale Psychologii Uniwersytetu w Durham – To najnowsze badanie może mieć ważne następstwa dla zrozumienia najwcześniejszych dowodów na zdolność płodu do wyczuwania i rozróżniania różnych smaków i zapachów z pokarmów spożywanych przez ich matki – dodaje.

Naukowcy uważają również, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może wpływać na preferencje smakowe dzieci po narodzinach. Może być to ważne, podczas rozszerzania diety i ustalania zdrowego menu dla dziecka.

– Wiele badań sugeruje, że dzieci mogą smakować i wąchać w łonie matki, ale opierają się one na wynikach poporodowych, podczas gdy nasze badanie jest pierwszym, które pokazuje te reakcje przed urodzeniem – mówi Beyza Ustun.

Naukowcy rozpoczęli już kontynuację badania z udziałem tych samych dziećmi po urodzeniu, aby sprawdzić, czy wpływ smaków, których doświadczyli w łonie matki, ma później odzwierciedlenie w akceptacji różnych pokarmów.

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jagoda
Jak mój syn był jeszcze w brzuszku mój mąż często z nim gadał, głównie o samochodach, nie wiem czy do dlatego ale syn ma hopla na punkcie wszystkich pojazdów ? Od babci dostał na święta samochodzik na akumulator z toyz i śmiga nim bez przerwy. Może wyrośnie mi rajdowiec ?
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet