Spis treści
Jak płód reaguje na różne smaki? Jedne wywołują „uśmiech”, inne „płacz”
Badacze z Laboratorium Badań Płodowych i Noworodkowych Uniwersytetu w Durham w Wielkiej Brytanii postanowili sprawdzić za pomocą ultrasonografu 4D, jak nienarodzone dzieci reagują na smak żywności spożywanej przez ich matki. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie Psychological Science.
W eksperymencie wzięło udział 100 kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które poddały się badaniu będąc w 32 i 36 tygodniu ciąży. Przyszłym matkom podano do jedzenia marchew i jarmuż, a następnie obserwowano, jak zachowują się płody.
Każda z kobiet otrzymała kapsułkę zawierającą około 400 mg sproszkowanej marchwi lub 400 mg proszku z jarmużu na około 20 minut przed każdym badaniem. Poproszono je, aby nie spożywały żadnych potraw ani napojów smakowych na godzinę przed USG.
Matki nie jadły również ani nie piły niczego zawierającego marchew lub jarmuż w dniu badania, aby umożliwić kontrolę czynników, które mogłyby wpływać na reakcje płodu.
Okazało się, że spożycie przez matkę marchewki, wywoływało na twarzy dziecka wyraz zadowolenia, podczas, gdy reakcja na zjedzenie jarmużu przypominała płacz.
Mimikę płodów śledzono klatka po klatce. Okazało się, że u tych wystawionych na działanie smaku marchwi częściej obserwowano ściąganie kącików warg i wyraz twarzy podobny do śmiechu. U płodów, których matki spożywały jarmuż, zauważono m.in. podnoszenie górnej wargi, rozciąganie ust oraz wyraz twarzy zbliżony do płaczu.
Wpływ prenatalnej ekspozycji na smak w kontekście rozwoju chemosensorycznego, mierzono do tej pory tylko u niemowląt.
– To było naprawdę niesamowite widzieć reakcję nienarodzonych dzieci na smaki jarmużu lub marchwi podczas badań i dzielić się tymi chwilami z rodzicami – mówi główny badacz, Beyza Ustun.
To odkrycie może być przełomem w rozumieniu zdolności płodu wyczuwania i rozróżniania smaków i zapachów
Odkrycie brytyjskich naukowców może mieć duży wkład w wiedzę na temat rozwoju ludzkich receptorów smaku i zapachu.
– Poprzednie badania przeprowadzone w moim laboratorium sugerowały, że ultradźwięki 4D są sposobem monitorowania reakcji płodu, który może pomóc zrozumieć, w jaki sposób reaguje on na zachowania zdrowotne matki, takie jak palenie tytoniu, oraz jej zdrowie psychiczne, w tym stres, depresja i lęk – mówi współautorka badania, prof. Nadja Reissland, kierownik Laboratorium Badań Nad Płodami i Noworodkami na Wydziale Psychologii Uniwersytetu w Durham – To najnowsze badanie może mieć ważne następstwa dla zrozumienia najwcześniejszych dowodów na zdolność płodu do wyczuwania i rozróżniania różnych smaków i zapachów z pokarmów spożywanych przez ich matki – dodaje.
Naukowcy uważają również, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może wpływać na preferencje smakowe dzieci po narodzinach. Może być to ważne, podczas rozszerzania diety i ustalania zdrowego menu dla dziecka.
– Wiele badań sugeruje, że dzieci mogą smakować i wąchać w łonie matki, ale opierają się one na wynikach poporodowych, podczas gdy nasze badanie jest pierwszym, które pokazuje te reakcje przed urodzeniem – mówi Beyza Ustun.
Naukowcy rozpoczęli już kontynuację badania z udziałem tych samych dziećmi po urodzeniu, aby sprawdzić, czy wpływ smaków, których doświadczyli w łonie matki, ma później odzwierciedlenie w akceptacji różnych pokarmów.
Źródła:
- Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus Psychological Science.
- Babies react to taste and smell in the womb Science Daily
Uzupełnij domową apteczkę
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek