Czereśnie
Od czerwca trwa sezon na czereśnie, a że wcale nie jest długi (kończy się na początku sierpnia), to warto wykorzystać go jak najlepiej. Czereśnie są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a sięgnąć po nie powinny przede wszystkim osoby, którym zależy na prawidłowej pracy tarczycy i zdrowym sercu. Latem możemy zajadać się czereśniami przyrządzanymi na różne sposoby, a zimą warto przypomnieć sobie ich smak przetworami, które warto zrobić w czasie sezonu.
Kalafior
W Polsce zbierany od maja do października – jest już w czerwcu, ale to jeszcze nie ten czas, kiedy jest najtańszy. Ma za to mało kalorii, więc można jeść go sporo bez wyrzutów sumienia. W dodatku można przyrządzać go na wiele sposobów: zupa, zapiekanka, kotlety – to tylko niektóre pomysły na obiad z kalafiora.
Brokuły
Jak kalafiory, to i brokuły. Je także warto jeść w czerwcu, bo pojawiają się w warzywniakach około połowy miesiąca. Podobnie jak z kalafiora, tak i z brokuła można zrobić zupę i placki, ale warto spróbować także użyć go w risotto lub jako nadzienie do pierogów.