Truskawki
Choć dla niektórych wakacje mają smak truskawek, to tak naprawdę miesiącem, w którym rzeczywiście mamy urodzaj tych owoców, jest czerwiec. W maju truskawki dopiero zaczynają się pojawiać i są drogie, a w lipcu pozostaje po nich głównie wspomnienie. W czerwcu warto więc zajadać się truskawkami, zwłaszcza, że można przyrządzać je na wiele sposobów. Ciasta, lody czy koktajle to oczywiste propozycje, ale truskawki można jeść nie tylko na słodko – doskonale sprawdzają się również w sałatkach.
Młoda kapusta
Sezon na młodą kapustę trwa dość długo, dlatego nie trzeba się spieszyć, ale warto pamiętać, że w czerwcu bez problemu już ją kupimy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a w dodatku wcale nie trzeba być kuchennym wirtuozem, by wyczarować z młodej kapusty pyszny obiad. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, a młoda kapusta z koperkiem, w towarzystwie młodych ziemniaków to smaczny i pożywny obiad.
Agrest
Ten owoc nie każdy lubi, a to ze względu na jego kwaskowaty posmak. Zwłaszcza pierwsze owoce są kwaśne, zatem początek sezonu nie dla każdego oznacza wyprawę do warzywniaka po agrest. Warto jednak sięgać po niego latem, bo to niedoceniany, a zdrowy owoc. Ma bardzo wysoką zawartość luteiny i karotenoidów, które korzystnie wpływają na wzrok. Można jeść go na surowo albo dodawać do koktajlów i ciast. Świetnie sprawdzi się także do przetworów.
Fasolka szparagowa
Dla wielu z nas fasolka szparagowa z bułką tartą to prawdziwy smak lata – i nic dziwnego, bo to pyszny obiad, a czerwiec to sezon na fasolkę szparagową. Można jednak wykorzystywać ją także w zupach i sałatkach, a ci, którym w kuchni kreatywności nie brakuje, na pewno wyczarują z fasolki cuda.