Co jeść w czerwcu? Jedyna słuszna opcja to sezonowe warzywa i owoce, których pojawia się coraz więcej! Sprawdź, czego warto wypatrywać na bazarach i w warzywniakach -->
Rabarbar
Początek czerwca to ostatni moment na wykorzystanie w kuchni rabarbaru, na który sezon zaczyna się zwykle na przełomie kwietnia i maja. Jeśli w tym roku jeszcze nie kupowałeś rabarbaru, wciąż masz szansę na przygotowanie z niego orzeźwiającego kompotu lub placka z kruszonką. Pospiesz się jednak, bo sezon na rabarbar nieubłaganie zmierza ku końcowi.
Szparagi
Jeśli w tym roku jeszcze nie jadłeś szparagów, to ostatni dzwonek! Sezon na szparagi w Polsce trwa zaledwie dwa miesiące – w lipcu nie będzie już po nim śladu. Ze szparagów możesz przygotować delikatne zupy kremy i wyśmienite dania główne, a internet jest pełen coraz ciekawszych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa.
Bób
Nie każdy przepada za bobem, choć zupełnie niesłusznie, bo można przyrządzać go na wiele sposób, a przy okazji dostarczyć sobie dawki witamin. Młody bób bez obaw można jeść na surowo, ale jest równie pyszny po ugotowaniu. Należy pamiętać, o tym, by go nie rozgotować. Choć smakoszom trudno oderwać się od bobu, lepiej jeść go w małych porcjach, bo jego nadmiar grozi wzdęciami.