Wchodzimy w ten okres roku, w którym możemy cieszyć się bogactwem smaków na talerzu. Na targowiskach pojawia się coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, a ich ceny z dnia na dzień spadają – aż żal z tego nie skorzystać!
Jedzenie owoców i warzyw sezonowych kojarzy nam się głównie z wiosną, latem i wczesną jesienią. Bardzo słusznie, bo w tym czasie w warzywniakach mamy największy wybór. Sezonowo warto jeść jednak przez cały rok, mimo że zimą oznacza to dla nas korzystanie głównie z warzyw kapustnych, korzeniowych i strączkowych. Stawiając w swojej diecie na to, na co w danym czasie jest sezon:
- oszczędzasz pieniądze – żywność jest najtańsza właśnie wtedy, gdy lokalnie jest jej najwięcej,
- jesz zdrowiej – sezonowe owoce i warzywa mają większą gęstość odżywczą, czyli zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych,
- wspierasz lokalnych producentów żywności – to oczywiście zależy od tego, gdzie robisz zakupy i kto dostarcza tam żywność, jednak jedząc sezonowo, masz więcej możliwości, by realnie i bez większego wysiłku wesprzeć lokalnych rolników,
- dbasz o planetę – sezonowe warzywa i owoce, które kupujesz, najczęściej pochodzą z Polski, a przynajmniej z tej samej strefy klimatycznej. To oznacza chociażby to, że ich transport był krótszy, a w konsekwencji – bardziej ekologiczny.
Kulinaria
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!