Co jeść w czerwcu? Ceny owoców i warzyw, na które jest sezon, będą spadały. Jedz pysznie, zdrowo i sezonowo

asz
Co jeść w czerwcu? Jedyna słuszna opcja to sezonowe warzywa i owoce, których pojawia się coraz więcej! Sprawdź, czego warto wypatrywać na bazarach i w warzywniakach -->
Co jeść w czerwcu? Jedyna słuszna opcja to sezonowe warzywa i owoce, których pojawia się coraz więcej! Sprawdź, czego warto wypatrywać na bazarach i w warzywniakach -->/gettyimages.com
W czasach, gdy w supermarkecie jeszcze zimą kupimy truskawki i maliny, a owoce egzotyczne są dostępne w sprzedaży przez okrągły rok, wiele osób nie zwraca uwagi na to, kiedy jest sezon na szparagi, rabarbar czy borówki. Warto jednak się tym zainteresować, bo jedzenie sezonowe nie tylko dostarcza najwyższej dawki witamin i składników odżywczych, ale także pozwala oszczędzać pieniądze i dbać o planetę. Zobacz, co jeść w czerwcu.

Wchodzimy w ten okres roku, w którym możemy cieszyć się bogactwem smaków na talerzu. Na targowiskach pojawia się coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, a ich ceny z dnia na dzień spadają – aż żal z tego nie skorzystać!

Jedzenie owoców i warzyw sezonowych kojarzy nam się głównie z wiosną, latem i wczesną jesienią. Bardzo słusznie, bo w tym czasie w warzywniakach mamy największy wybór. Sezonowo warto jeść jednak przez cały rok, mimo że zimą oznacza to dla nas korzystanie głównie z warzyw kapustnych, korzeniowych i strączkowych. Stawiając w swojej diecie na to, na co w danym czasie jest sezon:

  • oszczędzasz pieniądze – żywność jest najtańsza właśnie wtedy, gdy lokalnie jest jej najwięcej,
  • jesz zdrowiej – sezonowe owoce i warzywa mają większą gęstość odżywczą, czyli zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych,
  • wspierasz lokalnych producentów żywności – to oczywiście zależy od tego, gdzie robisz zakupy i kto dostarcza tam żywność, jednak jedząc sezonowo, masz więcej możliwości, by realnie i bez większego wysiłku wesprzeć lokalnych rolników,
  • dbasz o planetę – sezonowe warzywa i owoce, które kupujesz, najczęściej pochodzą z Polski, a przynajmniej z tej samej strefy klimatycznej. To oznacza chociażby to, że ich transport był krótszy, a w konsekwencji – bardziej ekologiczny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet