Zrezygnujmy z grilla i fast foodów, jedzmy więcej warzyw i owoców, pijmy dużo niegazowanej wody – oto podstawa jadłospisu na gorące dni.
- Latem warto wybierać dania, które wspomogą mechanizmy termoregulacji. Powinny być też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. W tym czasie szczególnie należy zwrócić uwagę na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Choć sezon na potrawy z grilla mamy w pełni to odradzam te najbardziej popularne jak karkówka i kiełbasa. Unikajmy również dań typu fast food, a także słodyczy i napojów gazowanych – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Nawadnianie podczas upałów to podstawa
Wysoka temperatura na zewnątrz jest równoznaczna z większą potliwością naszego ciała. Nawet jeśli nie czujemy pragnienia to warto mieć pod ręka butelkę niegazowanej wody i systematycznie wypijać po kilka łyków.
Nasze podstawowe zapotrzebowanie to 1,5-2 litry płynów dziennie, ale latem zdecydowanie ono wzrasta.
Oprócz wody możemy pić również napary ziołowe, zieloną herbatę, czy soki owocowe dobrej jakości. Unikajmy zaś mocnej kawy i czarnej herbaty oraz gazowanych napojów o dużej zawartości cukru lub sztucznych słodzików, które nie dość że odwadniają, to dodatkowo jeszcze zakwaszają organizm.
Letnie posiłki na bazie warzyw z dodatkiem białka
Warzywa w wakacyjnych posiłkach mogą stanowić nawet 80 proc. zawartości naszego talerza. Warto wykorzystać fakt, że latem te hodowane w Polsce są najsmaczniejsze i mają wtedy największą dawkę witamin i soli mineralnych.
Warzywa o właściwościach alkalizujących mają pH na poziomie 7-10 i są to:
- ogórek
- cukinia
- pomidor
- marchewka
- kapusta
- brokuł
- jarmuż
- seler
Aby posiłek był jednocześnie pełnowartościowy i sycący potrzebne jest w nim jeszcze białko, np. w postaci chudych gatunków mięs, dobrej jakości ryb, czy w wersji wegetariańskiej np. z dodatkiem tofu lub tempehu.
Ochładzający nabiał na upalne dni
- Fermentowane produkty mleczne jak: kefir, maślanka, zsiadłe mleko, czy jogurt są nie tylko źródłem białka i świetnie gaszą pragnienie, ale mają również właściwości ochładzające. Wybierajmy te o niskiej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru czy soli. Możemy je pić samodzielnie, jak również w formie koktajli ze zmiksowanymi owocami, pestkami i orzechami. W takiej formie stanowią już zdrową i pełnowartościową przekąskę. W wersji wytrawnej, z warzywami i ulubionymi ziołami oraz dodatkiem gotowanych jajek czy krewetek stworzą smaczne i sycące danie na obiad lub kolację – podpowiada Natalia Chybzińska.
Owocowe orzeźwienie
Na okolicznych bazarkach znajdziemy teraz mnóstwo sezonowych owoców, które tak jak i w przypadku warzyw latem są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych.
Do owoców z odczynem zasadowym zaliczamy:
- truskawki
- morele
- brzoskwinie
- borówki
- banany
- winogrona
- jabłka
- gruszki
- arbuzy
- melony
- mango
- kiwi
Warto też wspomnieć, że najbardziej zasadowym owocem jest cytryna, pomimo swojego kwaśnego smaku, dlatego dodawajmy jej sok do wody, a także zakwaszajmy nią chłodniki, surówki i sałatki.
Lody dla ochłody – tak, ale z dobrej jakości składników
- Choć lody wybitnie kojarzą się z letnimi miesiącami to sklepowa oferta wciąż pozostawia „wiele do życzenia” pod względem składników, których używa się do ich masowej produkcji. Zazwyczaj pełno w nich cukru i tłuszczu, często również konserwantów, dlatego polecam robić je samemu w formie sorbetów ze zmiksowanych owoców, dosłodzonych odrobiną miodu lub ksylitolu lub na bazie mleka roślinnego, np. kokosowego i bananów, wzbogaconych np. ulubionymi bakaliami – mówi dietetyczka.
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek