Sięgaj po owoce jagodowe
Owoce jagodowe, takie jak truskawki, borówki, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny czy winogrona, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i pomagają ograniczyć uszkodzenia komórek mózgu. Odkryto, że występujący w truskawkach (ale też jabłkach, winogronach czy ogórkach) antyoksydant o nazwie fisetyna chroni neurony przed przyspieszonym starzeniem, i pomaga ograniczyć utratę pamięci przy alzheimerze. W badaniach podobnie działały borówki amerykańskie, które są źródłem m.in. usprawniających mikrokrążenie krwi barwników antocyjanowych. Podobne właściwości (zapobieganie śmierci neuronów w warunkach stresu) wykazały też m.in. związki zawarte w czerwonym winie, które ze względu na zawartość alkoholu może jednak przynosić korzyści kognitywne tylko przy spożywaniu w odpowiednio małych ilościach.
Ucz się języków
Nigdy nie jest za późno, by poznawać nowy język – może być najwyżej trudniej niż za szkolnych lat. Im wcześniej się jednak zacznie, i im dłużej będzie się używać obcej mowy, tym lepiej wpłynie to na pracę układu nerwowego w starszym wieku. To wnioski naukowców kanadyjskich, którzy powiązali dwujęzyczność z większą plastyczności mózgu. Oznacza to większą liczbę połączeń nerwowych, dzięki którym nawet przy postępujących z wiekiem zmianach neurodegeneracyjnych zostaje zachowana ich sprawniejsza komunikacja i lepsze funkcje poznawcze. Również inne aktywności umysłowe są korzystne dla kondycji mózgu – tak działa słuchanie muzyki, taniec, granie na instrumencie czy nawet medytacja, która jest sprawdzonym sposobem na zmniejszenie poziomu stresu. Żeby medytować, nie trzeba być przy tym joginem. Wystarczy chwila wyciszenia, a w codziennym życiu – świadomość bycia „tu i teraz”.
Graj w gry
U seniorów, którzy z największą częstotliwością grają w gry planszowe, karty, bingo czy rozwiązują krzyżówki, spadek funkcji poznawczych następuje zwykle później i wolniej.