- Aronia słusznie zasłużyła na miano superowocu. Jej owoce zawierają między innymi antocyjany i procyjanidyny, które mają silny potencjał antyoksydacyjny. Opisano też liczne działania prozdrowotne – przeciwutleniające, antymutagenne, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne, gastroprotekcyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące, które zostały wykazane dla ekstraktów z aronii w pracach in vitro jak i in vivo. Warto zatem pamiętać o codziennym spożywaniu aronii, sięganiu po jej przetwory przez cały rok – mówi dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetcy.org.pl
W pandemii owoce aronii okazały się panaceum na wspomaganie organizmu w zmaganiach z covidem. Podobnie było 10 lat temu po wybuchu elektrowni Fukushimie, cała polska aronia trafiła wtedy do Azji. Po raz pierwszy aronię doceniono po Czarnobylu, wtedy popłynęła do Skandynawii.