- Z moich obserwacji wynika, że okres pandemii, to czas wzrostu masy ciała. Oczywiście część osób wykorzystała ten moment i zwraca uwagę na to jak się odżywia, jakie produkty wybiera ale z drugiej strony ten początek pandemii był czasem nasilonego stresu, niepokoju i niewiadomej- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Monika Stromkie- Złomaniec, dietetyk kliniczny.
Jednocześnie dodaje, że ludzie częściej popadali w podjadanie i pocieszanie się jedzeniem, co po pół roku, czy po roku skończyło się znaczącym wzrostem masy ciała, co jest jednym z czynników nadciśnienia tętniczego.
- Jeżeli chodzi o Światowy Dzień Serca, to tutaj od razu nasuwa nam się myśl o nadciśnieniu i chorobach układu krążenia. Jeżeli chodzi o nadciśnienie to choruje na nie bardzo dużo ludzi, a znaczna część o tym nie wiem. Tutaj z jednej strony bardzo ważna jest profilaktyka, czyli utrzymanie właściwej masy ciała, ponieważ im wyższa masa ciała, tym wyższe ciśnienie tętnicze krwi- tłumaczy ekspertka.
W kontekście samego leczenia nadciśnienia tętniczego, oczywiście jednym z kroków jest farmakologia ale równie ważny jest sposób odżywiania. - Pierwszy punkt to obniżenie masy ciała, ponieważ z reguły osoby z nadciśnieniem mają podniesioną masę ciała ale w diecie ogromną rolę odgrywają warzywa i owoce- podpowiada.
- Warzywa i owoce są doskonałym źródłem chociażby witaminy C, która powoduje elastyczność naczyń krwionośnych i to również jest korzystne z punktu widzenia nadciśnienia. Kolejna rzecz to masa przeciwutleniaczy. Tutaj chciałabym zaproponować owoc, może mniej znany, jakim jest aronia. Owoc ten ma udowodnione działania obniżające poziom tętniczego ciśnienia krwi- mówi dietetyczka.
Jak wyjaśnia, cała skala różnych produktów spożywczych, obniżenie masy ciała, duży udział warzyw i owoców, przynajmniej połowa zawartości talerza, będzie z jednej strony profilaktyką nadciśnienia tętniczego krwi ale też elementem wspierającym leczenie.
- Kolejna sprawa to chociażby chlorek sodu. Większość z nas kojarzy, że sól i sód będzie podwyższał poziom ciśnienia i co ciekawe warzywa takie jak chociażby pomidory czy kalafiory zawierają potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi z racji tego, że usprawnia wydalanie chlorku sodu. To kolejny argument za tym, żeby połowę talerza zajmowały warzywa i owoce- podsumowuje Stromkie- Złomaniec.
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek