Zdrowe żelki
Dużo radości sprawią dzieciom domowej roboty żelki, których przygotowanie wcale nie jest trudne. Do ich wykonania przyda się sylikonowa foremka do robienia pralinek o ciekawym kształcie. W wersji wegańskiej potrzeba ok. 200 ml soku owocowego bez dodatku cukru i 1 łyżeczkę agaru (to substancja żelująca pozyskiwana z glonów), natomiast tradycyjny przepis wymaga użycia 8 łyżeczek żelatyny na taką samą porcję płynu.
Wersja wege: Sok należy wymieszać z agarem i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu czas gotowania powinien wynosić jeszcze ok. 3 minuty. Gdy upłynie, mieszankę należy rozlać do foremek, a następnie umieścić je w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby żelki zastygły.
Wersja tradycyjna: Żelatynę trzeba rozpuścić w podgrzanym soku, delikatnie mieszając łyżką lub rózgą. W razie potrzeby płyn można podgrzać, lecz nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Następnie za pomocą łyżki należy rozdzielić płyn, wypełniając nim foremki na pralinki. Ostatni krok to wstawienie tacki do lodówki na minimum 2 godziny, by galaretki stężały.
Aby ułatwić sobie wyjmowanie żelek, spód foremki należy zanurzyć na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, a następnie wypychać galaretki od spodu. Gotowe słodkości można zapakować w kawałki folii i przewiązać ozdobną wstążeczką.
Wesołe owocowe ludki
Czerwone i zielone jabłka, aromatyczne pomarańcze lub grejpfruty, a także koszyk mandarynek z ekologicznej uprawy – to wspaniały, zdrowy i przepyszny dodatek do prezentu, który ucieszy osobę dorosłą, a także pociechy. By owoce atrakcyjnie się prezentowały, można zrobić z nich małe zabawki. W tym celu wystarczy nakleić oczka, namalować na skórce uśmiech lub śmieszną minę, a na główkę ludka założyć zimową czapeczkę. Dodatki można kupić w sklepach papierniczych, także tych internetowych lub wykonać własnoręcznie z papieru, wstążki albo kawałków materiałów.
Suszone owoce
Dobrą alternatywą dla niezdrowych cukierków są suszone owoce, przesypane do słoiczka i ładnie ozdobione wstążką. Naczynko warto wypełnić mieszanką niesiarkowanych suszonych moreli (ich brawa jest ciemna), śliwek, daktyli, żurawiny, suszonych plasterków jabłka czy liofilizowanych owoców truskawki lub jagody. Skład najlepiej oprzeć o ulubione bakalie osoby, która zostanie nimi obdarowana.
Wykwintne orzechy
Orzechy nerkowca, brazylijskie, makadamia, pinii czy włoskie będą świetnym uzupełnieniem prezentu. Wybierając je, warto wziąć pod uwagę preferencje smakowe obdarowywanej osoby, a także formę bakalii. Najlepiej wybierać te z upraw ekologicznych i w całości, ponieważ pokruszone mają niższą jakość. Orzechy powinny być naturalne, a więc bez dodatku soli, słodkich karmelowych panierek lub chrupkich przepełnionych dodatkami do żywności otoczek. By pięknie prezentowały się jako dodatek do prezentu pod choinkę, wystarczy przesypać je do ozdobnego słoiczka, woreczka lub pudełeczka udekorowanego wstążką.