9 pomysłów na zdrowe słodkości dla dzieci i nie tylko
Do prezentu na Święta nie trzeba dodawać czekoladowego Mikołaja czy innych gotowych słodyczy. Zobacz w galerii, co zamiast słodyczy dołożyć do prezentu, aby mile zaskoczyć obdarowaną osobę.
Domowe pralinki
Osoby lubiące pichcić, mogą w domowym zaciszu przygotować smaczne pralinki, które będą znacznie zdrowsze od kupionych w sklepie bombonierek.
Do ich wykonania potrzebne będą:
• szklanka daktyli bez pestek,
• 3/4 szklanki siekanych migdałów i kilka sztuk w całości,
• 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
• 2 łyżki masła orzechowego,
• kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia.
Sposób przygotowania: Daktyle, należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie trzeba odlać wodę i zblendować je z masłem orzechowym na gładką masę. Kolejny krok to dodanie posiekanych migdałów oraz czekolady. Składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy należy formować kulki, a w ich wnętrzu można dodatkowo ukryć cały orzech lub kawałek suszonego owocu. Ostatnim krokiem jest obtoczenie pralinki w wiórkach kokosowych lub prawdziwym kakao.
Kilka domowych pralinek wystarczy zapakować w nieduże pudełeczko i ozdobić wstążką.
Jadalna choinka z korzennych ciasteczek
Atrakcyjnym dodatkiem do świątecznego prezentu będzie choinka wykonana z domowej roboty imbirowych ciasteczek. By je przygotować w zdrowszej wersji, potrzebne są:
• ok. 2 szklanki mąki żytniej typu 720,
• pół szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
• łyżeczka cynamonu,
• łyżka suszonego imbiru,
• ¼ szklanki wody,
• 3 łyżki miodu,
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
• szczypta soli,
• dodatkowo papier do pieczenia i kilka długich wykałaczek.
Sposób przygotowania: W niedużej miseczce należy połączyć olej, wodę oraz miód, natomiast w większej – wszystkie suche składniki. Następny krok to dodanie mokrych składników do suchych i wyrobienie ciasta rękami, do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy rozwałkować na placek o grubości ok. pół centymetra. Następnie, używając foremek w kształcie gwiazdek o trzech-pięciu różnych rozmiarach, należy wycinać pojedyncze ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia wynosi ok. 10-12 minut, a wymagana temperatura piekarnika to 180 st.
Składanie choinki: Największą gwiazdkę należy nabić na wykałaczkę i zsunąć na sam jej dół, tworząc w ten sposób podstawę choinki. Kolejną tej samej wielkości po nabiciu na patyczek, należy ustawić w taki sposób, aby ramiona gwiazd się przeplatały. Kolejne dwa ciasteczka (mniejszej wielkości) trzeba umieścić na wykałaczce w ten sam sposób. Analogicznie, należy postąpić z kolejnymi, budując choinkę. Ostatnie ciasteczko trzeba umieścić na szczycie, nabijając je pionowo na wykałaczkę, a zbędny kawałek patyczka odłamać lub uciąć za pomocą nożyczek. By choinka nie rozpadła się, do łączenia pięter można wykorzystać miód, roztopioną gorzką czekoladę lub lukier. Natomiast, by lepiej się prezentowała, można ozdobić ją lukrem, a następnie zapakować z ozdobną folię.
Ciasteczka na choinkę
Korzystając z przepisu znajdującego się pod poprzednim zdjęciem, można wykonać także ciasteczka do powieszenia na świątecznym drzewku. Aby ułatwić sobie zadanie przed ich pieczeniem, należy zrobić w nich dziurki, wykorzystując do tego np. słomkę. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika i ostudzeniu jest czas na ich udekorowanie. Najzdrowsza wersja zakłada wykorzystanie niewielkiej ilości lukru lub polewy wykonanej z roztopionej czekolady wymieszanej z odrobiną mleka.
Zwieńczeniem gotowych ozdób będzie nawleczenie pierniczków na błyszczący sznureczek lub ozdobną wstążeczkę. Ciasteczka na choinkę zapakowane w pudełeczko będą idealnym dodatkiem do prezentu na święta!