Anna Lewandowska motywuje wiele osób do zmiany stylu życia i odżywiania w zdrowszy sposób. Jedna z tworzonych przez nią marek dotyczy zdrowych przekąsek, suplementów diety i odżywczych produktów. Na Instagramie wielokrotnie podpowiadała, co zdrowego zjeść na dobry początek dnia. Tym razem na tapet wzięła owsiankę z czekoladą i malinami.
- To śniadanie i deser w jednym! Czekoladowa owsianka z malinami. I krótka przypominajka… Płatki owsiane dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i błonnika, można je zjeść z ulubionymi dodatkami, a przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 5 minut – pisała na Instagramie.
Czekoladowa owsianka – przepis Anny Lewandowskiej
Znana sportsmenka pokazała, w jaki sposób robi owsiankę z czekoladą i malinami. Nie podała precyzyjnego przepisu, więc jej recepturę można traktować jako inspirację.
Składniki:
- miska płatków owsianych,
- około 300 ml mleka,
- łyżkę kakao,
- garść świeżych malin,
- łyżka miodu
Jak zrobić czekoladową owsiankę?
- Anna Lewandowska umieściła w garnku płatki owsiane. Zalała je mlekiem i gotowała.
- Następnie dodała kakao i maliny.
- Owsiankę podczas gotowania dosłodziła miodem.
- Gdy owsianka zgęstniała przelała ją do miski.
- Na koniec Anna Lewandowska ozdobiła czekoladową owsiankę świeżymi malinami.
Obserwatorzy komentują
Owsianka Anny Lewandowskiej stała się powodem gorącej dyskusji. Jedni internauci zarzucali, że owsianka nie jest dobrym daniem na początek dnia, bo daje szybki wyrzut cukru.
- Owsianka nie jest najlepszym wyborem żywieniowym. Zawiera dużo cukru, kwasu fitynowego, który przyczynia się u wielu osób do osłabienia pracy jelit. Dave Asprey oraz Judy Cho piszą o tym w swoich książkach na podstawie rzetelnych badań. Jedząc rano płatki owsiane, organizm zaczyna jazdę na cukrowym rollercoasterze glukozy. Warto zastanowić się, czy rzeczywiście owsianka jest taka prozdrowotna – pisała obserwatorka Katarzyna.
Inna obserwatorka odpowiadała, że płatki owsiane powinno się przez noc namoczyć w wodzie z łyżką soku z cytryny.
- […] Wtedy następuje dezaktywacja kwasu fitynowego a aktywacja beta glukanów, które bardzo dobrze wpływają na nasze jelita. Rano wylać z płatków wodę i je ugotować. Nie trzeba rezygnować z owsianek, bo są bardzo dobre dla naszych jelit – dodała internautka Kamila.
Inni podkreślali, że przepis jest zbyt banalny, aby pokazywać jego przygotowanie. Kolejni natomiast podkreślali, że zostali zainspirowani i zrobią sobie owsiankę na śniadanie. A nawet muszą jeść porcję codziennie.
- Owsianka to jedno z lepszych śniadań a pieczona to prawie ciastko – komentowała użytkowniczka Paula.
Kolejni zarzucali dodawanie miodu do gorącej owsianki, która sprawia, że posiłek traci cenne właściwości prozdrowotne.
- Ja też lubię zrobić czekoladową na płatkach orkiszowych, dodaje oprócz łyżeczki kakao, dwa kawałki gorzkiej czekolady. Miód i cynamon. A wtedy owoce daję na wierzch różne, od bananów po maliny, borówki, pomarańczę. Też super wychodzi.
Na tym przykładzie widać, że propozycja Anny Lewandowskiej wywołała wiele emocji.
Pij zdrowe koktajle
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: