1 z 6
Chleb pszenny
Dietetyczki radzą, czy jedzenie chleba jest zdrowe i konieczne w naszej diecie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć zastosowanie pieczywa.
2 z 6
Pełnoziarniste pieczywo to źródło glukozy
Glukoza może być pozyskiwana z pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. z razowego pieczywa. Włączenie do menu tej grupy produktów sprawia, że trawienie glukozy jest dłuższe, cukry są powoli i stopniowo wchłaniane do krwi. Dzięki temu można później odczuwać głód.
3 z 6
Kanapki to podstawowy sposób na spożycie pieczywa
Ambasadorka akcji „Łączy nas coś dobrego” poleca pieczywo na drugie śniadanie.
4 z 6
Zdrowe pieczywo ma krótki skład
Zanim sięgniecie po kolejną kromkę wypieczonego bochenka warto przyjrzeć się składowi. Najlepszy będzie ten wykonany z czterech podstawowych składników.