Korzeń maca
Rosnąca wysoko w Andach pieprzyca peruwiańska (Lepidium meyenii) należy do rodziny kapustowatych, ale ma znacznie silniejsze działanie prozdrowotne niż jej polscy krewniacy.
Korzeń rośliny ma słodkawy, lekko orzechowy, a także mniej lub bardziej pikantny smak.
Korzeń maca jest uznawany za adaptogen, ponieważ ułatwia przystosowanie organizmu do warunków fizycznego i psychicznego stresu. Obfituje w potas, miedź, wapń, żelazo i magnez, a także witaminę B2.
Porcja 3 g: 10 kcal, 1 g cukrów, 0,03 g tłuszczu, 0,3 g białka, 0,7 g błonnika.
Surowe kakao
Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze wszystkim znany składnik czekolady. Występują tam jednak najczęściej w postaci przetworzonej z użyciem silnych zasad, które zmniejszają ich gorzki i kwaśny smak, ale też cenne właściwości odżywcze.
Warto więc sięgać po kakao surowe – w postaci pokruszonych ziaren lub proszku. Jest ono niezwykle bogatym źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów należących do grupy polifenoli, które działają korzystnie na skórę, nastrój, masę ciała i parametry biochemiczne krwi, dzięki temu również na układ krążenia.
Udowodniono też pozytywny wpływ nieprzetworzonych ziaren kakaowca na układ pokarmowy i immunologiczny. Pokruszone nasiona dostarczają też cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk, mangan i miedź.
Porcja 3 g: 17 kcal, 0,2 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu, 0,4 g białka, 0,7 g błonnika.
Chlorella
Zielone słodkowodne algi chlorella (Chlorella vulgaris) charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością odtruwającego organizm chlorofilu, a także karotenoidów, kwasu foliowego i biotyny.
Proszek uzyskany z tych alg zawiera do 60 proc. białka i jest dobrym źródłem kwasów omega-3. Zawarte w nim komórki algi są rozbite w taki sposób, który umożliwia wchłanianie składników odżywczych.
Wykazano, że chlorella wpływa na podniesienie odporności organizmu, pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi, a także jej ciśnienie. Łagodzi zmiany zapalne w płucach, zwiększając wydolność organizmu.
Porcja 3 g: 11 kcal, 0,1 g węglowodanów, 0,4 g tłuszczu, 1,8 g białka, 0,4 g błonnika.
Lucuma
Owoce południowoamerykańskiego drzewa o nazwie Pouteria lucuma mają przyjemny słodki smak, kojarzący się z batatami i toffi.
Proszek pozyskiwany z tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny, ponieważ zawiera o 3/4 mniej cukrów prostych niż taka sama ilość cukru stołowego i obfituje w rozpuszczalny w wodzie błonnik. Dzięki niemu lucuma wspomaga zdrowie jelit i odporność organizmu.
Zapewnia też inne kluczowe dla zdrowia składniki, m.in. mineralne (cynk, żelazo, mangan, magnez, potas, wapń) i witaminowe (witamina C, niacyna), a ponadto beta-karoten i polifenole.
Porcja 5 g: 15 kcal, 1,7 g cukrów, 0,2 g białka, 1,4 g błonnika.