Tych 10 superfoods możesz jeszcze nie znać! Sprawdź, co zawierają!
Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które zaskakują swoimi właściwościami i smakiem!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jagody maqui
Owoce maqui (Aristotelia chilensis), nazywane po angielsku winną jagodą chilijską, mają ciemnofioletowy kolor kwaskowato-cierpki smak i wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym.
Jak potwierdzono w badaniach, jagody te pomagają obniżyć we krwi poziom wolnych rodników, glukozy i cholesterolu LDL, a także ograniczyć stan zapalny w płucach. Obfitują w wapń, potas, witaminy C z grupy B.
Porcja 3 g: 12 kcal, 0,2 g cukrów, 0,1 g tłuszczu, 1,2 g błonnika.
Jagody açai
Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają fioletowo-niebieski kolor i kwaskowaty, odświeżający smak. Stanowią znakomite źródło antyoksydacyjnych antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi i stan naczyń włosowatych w układzie krwionośnym.
Potencjał antyoksydacyjny tych jagód mierzony w skali ORAC jest trzykrotnie wyższy niż w przypadku borówki amerykańskiej. Obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, wapń, potas, żelazo i prowitaminę A i z grupy B. Zapewniają też pierwiastki śladowe takie jak chrom, miedź i mangan.
Porcja 3 g: 16,4 kcal, 0,06 g cukrów, 1 g tłuszczu, 0,45 g błonnika.
Moringa
Liście pochodzącego z Indii drzewa o nazwie moringa (Moringa oleifera), nazywanego też drzewem chrzanowym, wyróżniają się wyjątkowymi jak na tą część botaniczną wartościami odżywczymi.
Liście moringi mają gorzkawy smak, a obfitują zwłaszcza w żelazo, magnez, beta-karoten, witaminy C, B2 i B6, a także antyosydanty takie jak kwercetyna, izotiocyjaniany i kwas chlorogenowy. Ich spożywanie poprawia parametry biochemiczne krwi i redukuje stan zapalny.
Porcja 3 g: 9,3 kcal, 0,2 g cukrów, 0,2 g tłuszczu, 0,7 g białka, 1 g błonnika.