Gęsty jogurt naturalny
Najlepszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu będzie naturalny jogurt o kremowej i gęstej konsystencji, zawierający tylko 2 proc. tłuszczu.
Porcja 100 g takiego produktu stanowi źródło ok. 60 kcal i tylko 2 g tłuszczu! Znajdziemy tam również witaminy i składniki mineralne, w tym witaminy z grupy B, wapń, potas i cynk. Najważniejsze jednak, że jogurt naturalny to źródło bakterii kwasu mlekowego, które są znakomitym probiotykiem, czyli produktem, dzięki któremu w jelitach dochodzi do namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej. Nie lubisz jogurtu? Dodaj do niego zioła i czosnek, a zyskasz smaczny i niskokaloryczny sos.
Jogurt grecki
Jogurt grecki o zerowej zawartości tłuszczu również z powodzeniem może zastąpić tradycyjny majonez. Jego smak jest neutralny, dlatego warto do sosu na bazie jogurtu dodać zioła, odrobinę pieprzu lub czosnek.
Porcja 100 g tego produktu stanowi źródło 52 kcal, czyli dostarcza o prawie 700 kcal mniej niż majonez! Co zyskasz dodając jogurt grecki do sałatki? Przede wszystkim będzie ona lżejsza i szybciej ją strawisz. Dodatkowo jogurt naturalny to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia.
Po majonez często sięgamy w okresie Wielkanocy, stanowi bowiem nieodłączny element dekoracji gotowanych jaj czy jarzynowej sałatki. Jest jednak bardzo tłusty i kaloryczny – czym go więc zastąpić, gdy liczymy kalorie?