1 z 8
Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych...
fot. tycoon751/Getty Images

Lubisz majonez, ale musisz go unikać? Wypróbuj lżejsze zamienniki tego sosu!

Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych potraw. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakich produktów możesz użyć zamiast tradycyjnego majonezu o zawartości tłuszczu powyżej 78 g na 100 g.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 8
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt,...
fot. Mizina/Getty Images

Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu

Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.

Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal.

3 z 8
Majonezy wegańskie cieszą się uznaniem nie tylko wśród osób...
fot. kuppa_rock/Getty Images

Majonez wegański

Majonezy wegańskie cieszą się uznaniem nie tylko wśród osób na diecie roślinnej, ale również tych, którzy starają się dbać o linię. Dlaczego? Taki produkt najczęściej produkowany jest na bazie naturalnych składników, w tym oleju rzepakowego oraz białka roślinnego. Zazwyczaj nie zawiera żółtek, dzięki czemu nie stanowi źródła cholesterolu.

Porcja 100 g majonezu roślinnego zwiększa kaloryczność dania o ok. 250-300 kcal, jednak jest to o 450-500 kcal mniej, niż w przypadku tradycyjnego majonezu.

4 z 8
Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego...
fot. witaj w środku/Getty Images

Majonez domowy

Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego majonezu, który nie będzie zawierał konserwantów, zagęstników i podobnych dodatków. Porcja 100 g domowego majonezu będzie stanowić źródło ok. 650 kcal. Jak go przygotować?

Składniki:

• 2 żółtka jaj,
• 1,5 łyżki musztardy,
• 100 ml oleju rzepakowego,
• 1/2 łyżeczki soli,
• 3 łyżki octu,
• 4 łyżeczki cukru pudru,
• 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Jajka zanurz we wrzątku na kilka sekund, a następnie oddziel białka od żółtek – w przepisie nie będą potrzebne białka, dlatego możesz użyć ich do przygotowania puszystego omletu. Do żółtek dodaj sól, ocet, musztardę, cukier i pieprz, po czym powoli mieszaj ręczną trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach. Małymi porcjami dodawaj olej i dokładnie mieszaj do momentu powstania masy o jednolitej i gładkiej konsystencji. Gotowy majonez trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 10 dni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Zobacz również

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes