Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu

Agata Siemiaszko
Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych potraw. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakich produktów możesz użyć zamiast tradycyjnego majonezu o zawartości tłuszczu powyżej 78 g na 100 g. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych potraw. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakich produktów możesz użyć zamiast tradycyjnego majonezu o zawartości tłuszczu powyżej 78 g na 100 g. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. tycoon751/Getty Images
Majonez to ciężkostrawny i tłusty dodatek, który sprawia, że dania stają się bardziej kaloryczne. Jest używany do tradycyjnej wielkanocnej sałatki jarzynowej, dekoracji gotowanych jajek i innych dań. Jeśli lubisz ten produkt, ale musisz go sobie odmawiać, nic straconego! Przedstawiamy lżejsze zamienniki majonezu i podajemy, ile kalorii możesz dzięki nim zaoszczędzić.

Ile kalorii ma majonez?

Majonez to tradycyjny element wielu dań, szczególnie tych przyrządzanych na Wielkanoc. Używany jest wtedy do dekoracji gotowanych jajek, stanowi główny składnik sosu w sałatce jarzynowej, a także dodatek do innych potraw. Jego smak i kaloryczność zależą przede wszystkim od użytych składników oraz ilości dodanego octu.

Jaki jest skład majonezu? Przede wszystkim są to:

  • olej rzepakowy,
  • żółtka jaj,
  • musztarda,
  • cukier,
  • sól,
  • sok z cytryny lub ocet.

Czytaj też: Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Warto wspomnieć, że majonez produkowany na przemysłową skalę może zawierać również emulgatory, zagęstniki i sztuczne konserwanty, które mają na celu nadanie odpowiednich cech produktu i przedłużenie jego trwałości. Do najpopularniejszych konserwantów należy benzoesan sodu (E211), którego powinni unikać astmatycy oraz osoby z wrzodami żołądka, ponieważ może nasilać dolegliwości chorobowe. Jest też rzadziej używana sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, czyli EDTA (E385), której spożycie nie jest zalecane w przypadku problemów z jelitami.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Kaloryczność majonezu zależy od ilości użytego tłuszczu. Największą energetyczność mają majonezy wysokotłuszczowe, ponieważ w 100 g znajdziemy ponad 78,5 g tłuszczu, a tym samym ok. 750 kcal.

Z kolei 100 g majonezu stołowego zawiera 50,5-78,5 g tłuszczu i jest źródłem 480-750 kcal, natomiast taka sama porcja majonezu niskotłuszczowego zawiera do 50,5 g tłuszczu i zapewnia mniej niż 480 kcal.

Sprawdź lżejsze zamienniki majonezu!

Dodatkowo żółtka jaj są źródłem cholesterolu, a w porcji 100 g znajdziemy ok. 48 mg tego składnika. Czy to oznacza, że jedzenie majonezu może zwiększać stężenie „złego” cholesterolu we krwi? Obecnie nie ma danych potwierdzających niekorzystny wpływ spożycia majonezu na wzrost ryzyka rozwoju chorób krążenia, w tym miażdżycy i hipercholesterolemii. Zalecamy zachować umiar i używać tego produktu tylko w niewielkich ilościach.

Czym zastąpić tradycyjny majonez?

Sporadyczny dodatek majonezu do potraw nie sprawi, że przytyjesz, a zawartość tkanki tłuszczowej w twoim organizmie gwałtownie wzrośnie. Jednak nadużywanie tego produktu, zwłaszcza przy zbyt wysokiej kaloryczności diety, faktycznie może przyczynić się do nadwagi.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść majonezu? Tym osobom może zaszkodzić

Sosy na bazie majonezu są również ciężkostrawne i mogą powodować dolegliwości trawienne, w tym ból brzucha, zgagę, skurcze jelit oraz nudności.

Jakie są mniej kaloryczne zamienniki majonezu? Zamiast tradycyjnego sosu możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu, a także jogurtu naturalnego, np. greckiego lub bałkańskiego. Jeśli chcesz wiedzieć, ile kalorii zaoszczędzisz, zamieniając majonez na inne produkty, koniecznie sprawdź naszą galerię!

Poznaj lżejsze zamienniki majonezu!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet