Dynię można wykorzystać w celach kosmetycznych. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak witamina: A oraz witaminy z grupy B, C i PP, żelaza, fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu, a także zawiera mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki tym wartościom dynia idealnie sprawdzi się jako produkt wykorzystywany do robienia domowych kosmetyków.
Ważne! W celu wykonania kosmetyków z dyni należy wybierać warzywa o pomarańczowym miąższu. Im ciemniejsze tym lepsze – to one mają najwięcej witamin.
Jesień to sezon na dynie. Warto je jeść, ale także robić z nich domowe maseczki na twarz oraz włosy!
Dowiedz się więcej:
Maseczka nawilżająca do twarzy z dyni
Do wykonania nawilżającej maseczki z dyni potrzebne będą:
- 50 g miąższu z dyni,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżeczki miodu.
Wszystkie składniki należy wrzucić do miseczki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Maseczkę nakłada się na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na około 15-20 minut. Po upływie tego czasu twarz trzeba zmyć letnią wodą i osuszyć ręcznikiem.
Dyniowy balsam do ust
Dyniowy balsam do ust jest smaczny i wykonany z naturalnych składników. Do jego zrobienia potrzebne będą:
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka miąższu z dyni.
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i zamknąć w niewielkim szklanym pojemniczku (najlepiej odkręcanym).
Maseczka na włosy z dyni
Domowa maska z dyni nawilży i zregeneruje włosy. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- szklanka kremu z dyni,
- 1-2 łyżeczki miodu.
Krem z dyni należy połączyć z miodem i wymieszać. Tak przygotowaną maskę trzeba nałożyć na suche włosy i przykryć foliowym czepkiem. Po około 15 minutach włosy spłukuje się wodą z dodatkiem szamponu.
Dowiedz się więcej:
Płukanka do włosów
- 2 szklanki drobno pokrojonej dyni (miąższ ze skórą),
- 3 szklanki wody.
Dynię należy zalać wodą i odstawić na ok. 3 godziny. Następnie trzeba gotować ją na wolnym ogniu przez około 40 minut. Jak ostygnie, miksturą powinno się płukać włosy.
Oczyszczająca maseczka dyniowo–jabłkowa
Do przygotowania maseczki potrzebne będą następujące składniki:
- 1/2 zielonego jabłka,
- 1/4 filiżanki kremu z dyni,
- 1 łyżka miodu,
- 1-2 łyżki mleka, może być roślinne,
- szczypta cynamonu.
Przygotować krem z dyni i ostudzić. Następnie dorzucić do niego pokrojone jabłka, a całość zblendować. Kiedy masa jest już jednolita, dodać do niej miód i mleko. Tak przygotowaną maseczkę zaaplikować na twarz i trzymać około 15 minut. Spłukać letnią wodą. Maseczkę można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!