Spis treści
Wraz z latem często stawiamy na rozjaśnianie włosów. Sposobów na uzyskanie tego efektu jest mnóstwo, od płukanek, poprzez działanie promieni słońca, aż po farbowanie. Jednak spośród tych metod to właśnie naturalne płukanki są dla włosów najłagodniejsze, nie niszczą ich, a wręcz je wzmacniają. Mają także, w zależności od użytej rośliny, szereg innych zalet.
Płukanka do włosów z rabarbaru. Jak ją zrobić?
Płukanka do włosów z rabarbaru jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a teraz, podczas sezonu na ten owoc, także tania. Zadziała przede wszystkim na jasne włosy, a dzięki rozjaśnieniu może pomóc w ukryciu siwizny. Pasma dzięki niej będą mocniejsze i bardziej błyszczące.
Jak przygotować płukankę z rabarbaru? Cztery świeże łodygi należy umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać je około trzema szklankami wody i gotować na małym ogniu około 20 minut. Taki wywar pozostawić do ostygnięcia. Po umyciu włosów należy polać je płukanką i pozostawić na przynajmniej kwadrans, a następnie spłukać. Zabieg można powtarzać dwa razy w tygodniu. Płukankę należy przechowywać w lodówce, lecz nie dłużej niż kilka dni.
Czytaj też: Jak naturalnie rozjaśnić włosy w domu? Zioła i produkty, które rozjaśnią, a nie zniszczą włosów!
Rabarbar ma moc właściwości. Można go jeść i stosować w pielęgnacji zewnętrznej
Rabarbar wykorzystywany jest nie tylko w posiłkach, deserach i napojach, jak soki i kompoty, ale również do pielęgnacji zewnętrznej. Ekstrakt z jego korzenia wykorzystuje się w kosmetykach. Z rabarbaru można także samodzielnie przygotować maseczki do twarzy.
Rabarbar – zdrowy smak lata na odchudzanie i alergię. Wypróbuj przepis na fit ciasto
Rabarbar ma charakterystyczny wygląd. Jego duże, zielone liście z grubymi i długimi ogonkami liściowymi o różowo-zielonej barwie stanowią część jadalną rośliny. Jest on wykorzystywany głównie do słodk...
Liście i kwiaty rabarbaru zawierają resweratrol, który ma moc prozdrowotnych właściwości, w tym działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Ma również między innymi witaminy z grupy A, C i E, potas, błonnik, magnez, potas i sód. Zawarte w nim fitoestrogeny wykazują właściwości grzybobójcze i antyutleniające. To warzywo wspomaga pracę jelit oraz odchudzanie, działa też odtruwająco.
Nie żyje Stanisław Tym
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Miller wyzywał ludzi, teraz się tłumaczy: "nie używają mózgu". Wideo tylko u nas
- Jackowski nigdy nie pogodził się z Korą. Smutne, co pisała po jego śmierci
- Królikowska z byłą dziewczyną syna i byłą partnerką innego syna (w jednej osobie)
- Szelągowska postawiła Chrystusa obok telewizora! Jest się czym chwalić?