Gofry z płatkami owsianymi, dynią i marchewką
Do przygotowania tych gofrów nie potrzebujesz mąki, tylko płatków owsianych oraz dyni i marchewki. Taki sposób przygotowania sprawia, że są one mniej kaloryczne. Możesz je również podawać dzieciom.
Składniki:
- 400 g dyni,
- 200 g marchewki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 125 ml wody,
- pół łyżeczki oleju,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiel w blenderze, następnie dodaj do nich drobno pokrojoną dynię i marchewkę i ponownie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry możesz przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie i podwieczorek, a wytrawne mogą stanowić dodatek do dań głównych.